Güncel Haberler

AB liderleri Rusya’ya yeni yaptırımlarda anlaştı

Brüksel’deki Avrupalı ​​liderler zirvesinin ilk gününde oturumlar devam ederken, zirve sonuç bildirgesinin Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin kısmı gazetecilerle paylaşıldı.

Açıklamada, AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları daha da güçlendirmeye ve bunları tam ve etkili bir şekilde uygulamaya kararlı olduğu belirtildi.

“AB Konseyi, 12’nci yaptırım paketinin kabul edilmesini memnuniyetle karşılamaktadır” ifadesine yer verilen açıklamada, hiçbir ülkenin savaş sırasında Rusya’ya destek vermemesi gerektiği ifade edildi.

12’nci yaptırım paketi, elmas dahil olmak üzere yeni ihracat yasaklarını, Rusya’nın petrol gelirlerini azaltmak için petrol fiyatı tavanlarını sıkılaştırmaya yönelik tedbirleri ve yaptırımlardan kaçınmaya karşı mücadelenin güçlendirilmesini içeriyordu.

Tüm ayrıntıları henüz paylaşılmayan yeni yaptırımlar arasında 1 Ocak’tan itibaren Rusya’dan endüstriyel olmayan elmas ithalatının yasaklanması da yer alıyor.

Yaptırımlar, Rus petrol fiyatı tavanının ihlal edilmesini önlemek için hizmet sağlayan şirketlere ek yükümlülükler getiriyor ve Rusya’nın hem sivil hem de askeri amaçlarla kullanılabilecek ürünleri ithal etmesini engellemek için AB şirketlerine yeniden ihracat yasağı içeren sözleşmeler gerektiriyor.

Yeni yaptırımların yürürlüğe girebilmesi için Üye Devletlerin onayı gerekiyordu.

Raiffeisen Bank’ın Ukrayna’nın savaş sponsorları listesinden çıkarılmasını isteyen Avusturya, söz konusu yaptırım paketini onaylamadı.

AB şu ana kadar Rusya’ya savaş nedeniyle 11 yaptırım paketi uyguladı. Bu kapsamda Rusya’ya ticaret, finans, enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve petrol, kömür ve altın gibi lüks ürünleri kapsayan çok çeşitli kısıtlamalar getirildi.

Öte yandan 5 Aralık 2022’de AB ülkelerinin Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağı ve varil başına azami 60 dolar fiyatına ilişkin kararlar yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda Rus petrolünün üçüncü ülkelere öngörülen fiyatın üzerinde bir fiyatla satılması durumunda G7 ülkeleri ve AB şirketleri bu petrole yönelik nakliye, sigorta, komisyonculuk gibi çeşitli hizmetleri sağlayamayacaktır. Bu hizmetleri sağlamak için Rus petrolünün maksimum fiyatın altında işlem görmesi gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking