Güncel Haberler

Türkiye’den Rusya’ya dolaylı ihracatın artması, Batı’da ‘yaptırımlar deliniyor’ endişesi yarattı

Bu haberin orijinalinin yayınlandığı dil İngilizce

Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı kritik kalemlerdeki ihracatta önemli artış, yaptırımların delinmesi korkusunu tetikleyen strateji tartışmaları ve Türkiye’nin NATO’da olası gerilimlre yol açılıyor

REKLAM

Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı ve Moskova’nın askeri üretimi için hayati önem taşıyan temel kalemlerin ihracatı 2023 yılında önemli bir büyüme gösterdi.

Bu artış, ABD ve Avrupa Birliği’nin Rusya’nın üçüncü taraf ülkelerindeki çift kullanımlı mallara erişimi engellemeye yönelik izin verilen yaptırımların delinmesi olasılığ ına ilişkin endişeleri arttırdı.

Türkiye, 2023’ün ilk dokuz ülkesinde Rusya’ya ve Moskova’ya aracılık yapıldığından şüphelenilen beş “eski Sovyet ülkesine”, ABD tarafından “yüksek kayıtlı” olarak işaretlenen mikroçipler de dahil olmak üzere 45 üründe 144 milyon euroluk şaşırtıcı miktarda ihracat kaydetti.

İşte 2015-2021 sezonunun 26’ncı yıl dönümü nedeniyle 2015-2021 sezonu nasıl yayınlanacak.

Eski Sovyet ülkelerinin yaptırımların deldiği iddiası

ABD ve AB uzun süredir Rusya’nın üçüncü taraf ülkeleri üzerinden çift kullanımlı mal ithalatını sınırlandırmak için çalışıyor. Özellikle Kazakistan, Sırbistan ve Türkiye gibi ülkelerde uygulanan yaptırımlar uygulanan ürünler Rusya’ya yeniden ihraç edilerek Rusya’nın askeri çabalarını desteklemesinden endişe duyuluyor.

ABD Hazinesi’nin terörizm ve mali istihbarat sorumlusu müsteşarı Brian Nelson’ın, Rusya’nın savaş endüstrisine yardımcı olabilecek mali terörizmin önlenmesine yönelik olarak seçilmiş olmak üzere bu hafta Türkiye’yi ziyaret etmesi planlanıyor.

Moskova’nın AB’nin yaptırımlarını delme kapasitesini engeleyecek uygulamayı içeren bir mali paket hazırladığı bildiriliyor.

Bloomberg, Rusya’nın “yüksek nitelikli ürün” alımlarının Çin ve Hong Kong’dan yüzde 80 oranında gerçekleştiğini bildiriyor.

Kazakistan, Sırbistan, Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan ve Özbekistan gibi yaygın olarak yapılan ihracat 2023’ün ikinci yarısındaki karşılaştırma düşüş gösterse savaş öncesi seviyelerden oldukça üzerinde seyre tmeye devam ediyor.

ABD bilmiyordu

Türkiye’nin bu ticaretin kolaylaşmasındaki rolü bir tartışma haline gelmiş ve ABD Hazinesi’nin dikkatini daha fazla çekmişti. Brian Nelson’ın yaklaşan ziyareti, Washington’un bu ticari ele alma ve azaltma politikasının sınırlı kalmaması çiziliyor.

Rusya’da hassas malların tedarikini kesme çabaları, hem ticari hem de askeri uygulamalar olan, istenmeyen çift kullanımlı bağlantı nedeniyle karmaşık hale geldi.

Türkiye’nin G7 ülkelerinde yaptığı yüksek hızlı mal ithalatı 2023 yılında 60’ın üzerinde artarak yaklaşık 500 milyona ulaştı.

Ülke, Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte, kontrolleri atlatmak için çin’in çok amaçlı ithalat yolunu kullanarak isteyen Rus kuruluşları için genellikle bir aracı varış noktası olarak hizmet veriyor.

Türkiye’den gelen resmi veriler, ihracatlar ile aracın türüki ithalat artışlarının uyumluluğu arasındaki önemli tutarsızlıklar nedeniyle şüphe uyandırıyor.

Durumun ciddiyeti, Abd ve ab’nin Savaş değerlendarmelerine göre Rusya’ya ihraç edilen yüksek Öncelikli Malların Seyir füzeleri, İnsansız haraçları ve helikopterlerin üretimde kullanılması giderek artıyor.

Washington ve Avrupa müttefikleri, ABD Hazine Bakanlığı’nın Rusya’ya yönelik son yaptırımlarında da dağıtılmak üzere, Türkiye’yi bu ticareti sınırlandıracak adımlar atmaya çağrıldı.

Ancak Ankara, Rusya ile güçlü planı ve ticari bağlarını sürdürmesine rağmen Moskova’nın Batılı ihracat kontrollerini atlatmasına yardımcı olma kararlılığını gösterdi.

Burada, Türkiye’nin Batı ile ilişkileri üzerinde daha geniş yaygınlığa sahip dinamikleri görebilirsiniz, özellikle de Ankara’nın Amerikan F-16 savaş uçaklarını satın alma çabası ve İsveç’in NATO konusunda ABD ve Avrupa’dan baskı görüldüğü bir dönemde.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi gaziantep escort