Güncel Haberler

İsveç Başbakanı Kristersson, aşırı sağcıların camileri yıkma çağrısını kınadı

İsveç Başbakanı Kristersson, aşırı sağ İsveç Demokratları partisinin lideri Jimmie Akesson’un açıklamasını “saygısız ve kutuplaştırıcı” olarak nitelendirdi.

REKLAM

NATO adaylığı için Türkiye ve Macaristan’dan onay bekleyen İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, hükümete destek veren aşırı sağ partinin liderinin camileri yıkma çağrısını “saygısız” olarak kınadı.

Başbakan, devlet televizyonu SVT’ye verdiği röportajda, aşırı sağcı İsveç Demokratları (SD) partisi lideri Jimmie Akesson’un açıklamasının, İsveç’in uluslararası alanda temsil ettiği değerler konusunda “kötü bir imaj” verdiğini vurguladı ve şunları söyledi: “Bunu düşünüyorum. – ifade saygısız ve kutuplaştırıcıdır.” “Bir bakıma” dedi.

Akesson, geçtiğimiz Cumartesi günü partisinin yıllık kongresinde yaptığı konuşmada, “İsveç karşıtı” mesajlar taşıyan camilerin yıkılmasını istediğini belirterek, şunları söylemişti: “Ayrıca antidemokratik, İsveç karşıtı mesajlar yayan camilere de el koyup yıkmaya başlamalıyız. İsveçliler , homofobik, Yahudi karşıtı propaganda veya genel yanlış bilgilendirme.”

Sosyal medya platformundan yeni bir açıklama yayınlayan aşırı sağcı lider Akesson şunları söyledi: “Toplum olarak, nedenleri ne olursa olsun şiddet içeren aşırıcılıkla mücadele etmeliyiz, ancak bunu hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik bir devlet çerçevesinde yapmalıyız” dedi.

İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu Macaristan ve Türkiye tarafından onaylanmazken, birçok Orta Doğu ülkesiyle ilişkileri yaz aylarında gerginleşti.

Kur’an-ı Kerim’in yakılması bu ülkelerin bazılarında İsveç karşıtı protestolara yol açarken, Irak’taki protestolar sırasında başkent Bağdat’taki İsveç büyükelçiliği iki kez saldırıya uğradı.

Son olarak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ankara’ya İsveç’in NATO üyeliğini daha fazla ertelememesi çağrısında bulunarak, “Türkiye’nin İsveç’i NATO’ya kabul etmesinin zamanı geldi” dedi. Ancak TBMM Dışişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan Katılım Protokolü müzakereleri 16 Kasım’a ertelendi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking