Güncel Haberler

Neuralink’in ilk kez bir insana yerleştirildiğini duyurduğu beyin çipi nasıl çalışıyor

Neuralink, beyne yerleştirilecek mikroçipler sayesinde felç, körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.

REKLAM

ABD’li nöroteknoloji şirketi Neuralink’in kurucusu Elon Musk, ilk kez bir insana beyin çipi yerleştirildiğini açıkladı ve beyin çipi implante edilen hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu duyurdu.

Musk, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Neuralink’in ilk kez insana implant yaptığını söyledi.

İsmi açıklanmayan hastanın iyileşme sürecinin iyi ilerlediğini belirten Musk, ilk sonuçların “umut verici” olduğunu söyledi.

İlk Neuralink ürünü: Telepati

Musk, ilk Neuralink ürününün adının “Telepati” olduğunu ve telefonunuzu veya bilgisayarınızı ve hemen hemen her cihazı bunlar üzerinden sadece düşünerek kontrol etmenizi sağladığını söyledi.

İlk kullanıcıların uzuvlarını kullanma yeteneğini kaybetmiş kişiler olacağını kaydeden Musk, şunları söyledi: “Stephen Hawking’in hızlı bir katipten veya müzayedeciden daha hızlı iletişim kurabildiğini hayal edin. Amaç bu.” dedi.

Geçen yıl insan denemeleri için onaylandı.

Neuralink, beyin çipi projesinin insan testlerine Mayıs 2023’te başlamak için ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) onay aldığını duyurdu.

Daha önce maymunlar üzerinde test edilen çiplerin beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayıp cihazlara aktardığı kaydedildi.

Musk ve bir grup mühendis tarafından 2016 yılında kurulan Neuralink, beyne yerleştirilebilen mikroçipler sayesinde felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.

Beyin çipi nasıl çalışıyor?

Musk’un insanlar ve bilgisayarlar arasında veri aktarım sistemi geliştirmek amacıyla kurduğu nöroteknoloji şirketi Neuralink, uzun süredir engelli hastaların tekrar hareket etmesini ve iletişim kurmasını sağlayabilecek beyin çipi arayüzleri üzerinde çalışıyor.

Musk, çarşamba günü yaptığı açıklamada, görme yetilerini de yeniden kazanmayı hedeflediklerini söyledi.

Aynı şekilde insanlığın geleceğini yapay zeka ile insan beyninin birleştirileceği bir gelecekte gören Musk, “Neuralink” adını verdiği projeyle yakın gelecekte artık konuşmaya ve dile ihtiyaç bile kalmayacağını iddia ediyor. saçtan daha ince tellere bağlanan elektrotlarla beyin sinyallerini deşifre etme girişimi.

Beyin çipine sahip, video oyunları oynayan ve kendi adına düşünen bir maymun

Neuralink cihazının bir diğer önemli hedefi ise görüşün yeniden sağlanmasıdır.

Neuralink’in kamuoyuna açıkladığı son bilgilerde, beyin çipine sahip, video oyunları oynayan ve kendi kendine düşünen bir maymun vardı.

Musk, Mars’ı kolonileştirmek ve insanlığı kurtarmak gibi “iddialı hedefleriyle” tanınıyor. 2016 yılında kurduğu Neuralink için de hedefleri aynı.

Parkinson, demans, Alzheimer gibi beyinle ilgili hastalıklar tedavi edilebilir mi?

Beynin karmaşık elektronik cihazları kontrol etmesine olanak tanıyan, felçli kişilerin motor fonksiyonlarını yeniden kazanmalarına olanak tanıyan ve Parkinson, demans ve Alzheimer gibi beyinle ilgili hastalıkları tedavi eden bir çip geliştirmek istiyor. Ayrıca beyni yapay zekayla birleştirmekten de bahsediyor.

Musk, “Neuralink” projesiyle ilgili yayımlanan bir diğer açıklamasında ise insanların bilgisayarlar karşısında ezilmesini önlemenin tek yolunun, bilgisayarların insan beyniyle birleşebileceği bir sisteme sahip olmak olduğunu söyledi.

2016 yılında Silikon Vadisi’nde kurulan Neuralink şirketi, Alzheimer demansı ve omurilik yaralanmaları gibi sinir sistemi bozukluklarını yapay zeka destekli kablosuz çiplerle destekleyerek tedavi etmeyi hedefliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking