KOAH hastaları dikkat: Soğuklarda daha dikkatli olunmalı
Acıbadem Kayseri Hastanesi’nde göğüs hastalıkları uzmanı olan doktor, kronik bronşit ve sigaranın KOAH’ın ana etkenleri olduğunu söyledi. Mehmethan Turan, şöyle konuştu: “KOAH, genellikle 40 yaş üstü kişilerde, özellikle de erkeklerde görülen, obstrüktif nefes darlığının eşlik ettiği solunum yetmezliği ile karakterize bir hastalıktır. Başlangıç evrelerinde öksürük ve balgam, daha sonraki evrelerde eforla ve istirahatte nefes darlığı ile karakterize bir hastalıktır. KOAH için 2 parametre vardır. Bunlardan biri kronik bronşittir, yani en az 2 yıl boyunca aralıksız en az 2-3 ay boyunca sürekli öksürük ve balgam çıkarma bozukluğunuz olması gerekir. Diğeri ise amfizem dediğimiz akciğerlerdeki alveollerin şişmesidir. Bu da kabarcık oluşumu nedeniyle normal fizyolojik özelliklerini kaybetmesine neden olur ve sonuçta tıkanıklık gelişir. Bu ikisi bir arada ortaya çıktığında buna KOAH hastalığı diyoruz” dedi. “KOAH’ın en önemli nedenleri sigara ve hava kirliliğidir.” KOAH’ın oluşumunda temel olarak sigara ve hava kirliliğinin sorumlu olduğunu hatırlatan Dr. Turan, sözlerine şöyle devam etti: “KOAH’ı oluşturan 2 parametre olduğunu ve bunları oluşturan en önemli faktörün duman olduğunu söylemiştik.
KOAH, sigara içen kişilerde gelişme olasılığı çok yüksek olan bir hastalıktır. Günde belirli miktarda sigara içmek, belirli bir yaştan sonra kronik bronşit ve amfizem ile birlikte KOAH’a neden olur. Sigara içmenin yanı sıra bir diğer faktör de hava kirliliğidir. Biyokütle dediğimiz yakıt olarak kullanılan odun, kömür gibi çeşitli maddeler akciğer hasarına neden olur. Bu hasar tıpkı sigara içmek gibi kronik bronşit ve amfizeme neden oluyor” dedi. Önceki yıllarda KOAH’ın erkeklerde kadınlara göre daha sık görüldüğünü belirten Dr. Turan, günümüzde kadınların da erkekler kadar sigara içmeye başlamasıyla birlikte kadınları etkileyen hastalıklardan biri olduğuna dikkat çekti. “KOAH bağışıklığın azalmasına neden oluyor” KOAH hastalarının kış aylarında oluşan mikrobiyal etkilere normal popülasyona göre daha duyarlı olduğunu söyleyen Dr. Mehmethan Turan, “KOAH her şeyden önce kronik bir hastalıktır. Bu kronik hastalık vücuttaki mikroplarla savaşan bağışıklık sistemini yok eder. Dolayısıyla hastanın bağışıklığı azalır ve mikroplara karşı daha savunmasız hale gelir.
Akciğerlerde yeterli savunma mekanizmasını sağlaması gereken kirpikler ve akciğeri temizleyen çeşitli mukus salgıları yeterli olmadığı için bağışıklığı sağlayan kuvvet zayıflar. Kış aylarında soğuk ve kapalı mekanlardan dolayı mikrobiyal bulaşma oranı artıyor. Bağışıklık sistemi zayıf olan KOAH hastaları bu mikroplarla yeterince mücadele edemedikleri için daha sık hastalanırlar. Burada asıl sorun KOAH hastalarının hastalığa bağlı sorunlar yaşaması ve aynı zamanda KOAH alevlenmeleri yaşamasıdır. Özellikle bu durumlarda solunum yetmezliği ve nöbet dediğimiz durumlar ortaya çıkıyor” dedi. “KOAH hastaları grip ve zatürreye karşı aşıyı ihmal etmemelidir” KOAH’lı her hastanın zatürreye karşı mutlaka aşı yaptırması gerektiğini belirten Turan, şöyle konuştu: “Hastaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar var. Her şeyden önce çok dikkatli olmaları gerekiyor. soğuk ve sıcak hava değişiklikleri. O zaman aşılama çok önemli. Burada grip, korona ve grip aşıları çok önemli. Her KOAH hastası mutlaka zatürreye karşı aşı yaptırmalıdır. Aşılar vücudun bu mikroplarla daha etkin mücadele etmesine yardımcı olur. Dolayısıyla daha az hastalanırlar ve daha az hastalanırlar. Hastalandıklarında alevlenmeler, ataklar ve hastaneye başvuru oranları azalıyor” dedi.