Güncel Haberler

Kars İl Sağlık Müdürlüğü, çocuğundan topuk kanı aldırmayan aileye dava açtı – Son Dakika Sağlık Haberleri

Sağlık Bakanlığı'nın yenidoğan tarama programına göre bebeklerin topuklarından alınan birkaç damla kanla doğuştan tiroid hormonu eksikliği ve zihinsel yetersizlik tespit edilebiliyor. Ancak artan aşı karşıtlığı yenidoğan taramalarına da sıçradı.

Kars'ta bir aile, aile doktorunun tüm ısrarlarına rağmen çocuklarının topuğundan kan alınmasını reddetti. İl sağlık müdürlüğü konuyu yargıya taşıdı. Aile mahkemesi çocuğun sağlık önlemi alınması talebini reddetti. Gerekçeli kararda ebeveynlerin topuklarından kan bağışlamama özgürlüğü savunuldu. Söz konusu hastalıkların tanı ve tedavisinin tıp otoriteleri arasında hâlâ tartışmalı olduğunu savunan hakim, kendisini “İslam doktoru” olarak nitelendiren Aidin Salih'in skandal sözlerine atıfta bulundu.

'BAKANLIK SORUMLU'

Gerekçede şu ifadeler yer alıyor: “Topuklardan kan alınmasının, çocuğun Anayasa ile korunan yaşam ve sağlık hakkı üzerindeki olumlu sonuçları, tıp otoriteleri tarafından ortaya konulmamıştır.” (Alternatif tıp uzmanı Aidin Salih, eserlerinde kısaca topuk kanı almanın çocuğa yapılabilecek en büyük zararlardan biri olduğunu ifade etmiştir.) Topuk kanı yoluyla otizmli olduğu tespit edilse bile talebin “otizmin erken tedavisi olmadığı için” reddedilmesine karar verdi. Olayla ilgili konuşan Kars Tabip Odası Başkanı Onur Naci Karahancı, şunları söyledi: “Çocuğun üstün yararı varsa artık çocuk topluma emanettir. Mahkemeler şunu unutmamalı; toplum adına karar vermeliler. Bilimle ilgisi olmayan bazı metinleri sunarak kendi kararını veremez. Bu konuda hızla bir yasa çıkarılmalıdır. Yaşananların sorumlusu yine Sağlık Bakanlığı'dır. Oy vermek bilimin önüne geçti. Niteliksiz kadroyla bambaşka bir yere gideceğiz. Sürecin takipçisi olacağız dedi.

Genel Sağlık-İşçi Sendikası Başkanı Derya Uğur, “Çocuğun sağlık hakkını ihlal etmeyi kendi hakkı gören hakim, siyasi bir karar vermiştir.” Sağlık Bakanlığı da mahkemenin topuk kanına ilişkin kararına itiraz etme kararı aldı.

SALİH'İN KULLANDIĞI YÖNTEMDE VİDALAR VARDI

Alternatif tıp uzmanı Aidin Salih, bilim dışı uygulamaların mimarı olarak biliniyor. Açık kaynaklarda, 1943 yılında Ukrayna'da doğan Özbek asıllı Salih'in, Ukrayna'nın Lugansk kentindeki Tıp Fakültesi'nden mezun olup doktor olduğu belirtiliyor. Ancak Salih'in doktor olup olmadığı ve bu kolejin başka bir bölümünden mezun olup olmadığı konusunda kaynaklarda çelişkili ifadeler bulunmaktadır. 2014 yılında hayatını kaybeden Salih, yazdığı kitaplarda hacamat, sülük ve benzeri pek çok bilim dışı uygulamayı “doğal” olarak tanımlıyor. Salih'in yöntemlerinin bir hastanın ölümüne yol açtığı iddia edildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş