Güncel Haberler

İsrail, Filistinli sivillerin zorla gönderildiği Gazze’nin güneyini vuruyor

Tel Aviv ile Hamas arasında kısa süreli ateşkesin ardından İsrail güçleri, Filistinlilerin geçtiği güney Gazze’deki operasyonlarını artırdı. Almanya, İsrail’e Gazzeli sivilleri çatışmalara karşı gerçek ve etkili bir şekilde koruma çağrısında bulundu.

REKLAM

İsrail güçleri, sivillerin korunmasına yönelik uluslararası eleştirilerin arttığı bir dönemde, Filistinlilerin yerlerinden edildiği Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarını genişletti.

AFP’ye konuşan görgü tanıkları, düzinelerce İsrail tankı, askeri aracı ve buldozerinin Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kasabası yakınlarına girdiğini söyledi.

Ordu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail Savunma Kuvvetlerinin (IDF) “Hamas’ın kalesinin olduğu her yerde faaliyet gösterdiğini” söyledi.

Gazze’nin güneyindeki hastanelerdeki jeneratörlerin yakıt rezervlerinin azaldığı iddia edildi.

Unicef ​​sözcüsü James Elder, bulunduğu Khan Younis’teki bir videoda, “Buradaki çocukların başına gelen dehşeti anlatmaya kelimeler yetmez. Kurbanlar arasında çocukların topluca geldiğini görüyorum.” dedi. Nasır hastanesi. .

IDF, İsrail ordusunun savaşın başlangıcından bu yana “yaklaşık 10.000 hava saldırısı” düzenlediğini söyledi.

Almanya: Sivillere gerçek koruma sağlayın

Alman hükümeti, İsrail ordusuna Gazze Şeridi’ndeki yüz binlerce sivili bölgede artan çatışmalardan gerçek ve etkili bir şekilde koruma çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sebastian Fischer, “İsrail’den yalnızca sivillerden tehlike bölgesini terk etmelerini istemekle kalmayıp, aynı zamanda onların başka yerlerde güvenli ve etkili bir şekilde sığınma bulmalarını da sağlamasını bekliyoruz” dedi.

Fischer, “Bu savaşta zaten çok fazla sivil öldürüldü” dedi.

Abbas, Harris’le görüştü

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Filistinlilerin Gazze ve işgal altındaki tüm bölgelerden zorla yerinden edilmesine” karşı olduğunu söyledi.

ABD, İsrail’i artan sivil ölümleri konusunda uyardı. Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Gazze’den “yıkıcı” görüntülerin bulunduğunu belirterek, “Çok sayıda masum Filistinli öldürüldü. Masum sivilleri korumak için daha fazlasını yapın.”

“Gazzelileri kendi topraklarından sürmeye niyetimiz yok”

İsrail ordusu sözcüsü Jonathan Conricus, Gazzelileri kendi topraklarını terk edip Mısır’a girmeye zorlamayı amaçladıklarını yalanladı. Conricus gazetecilere “Orada insanları tahliye etmeye çalışmıyoruz” dedi.

İsrail ordusu bu sabah işgal altındaki Batı Şeria’da, özellikle de Cenin’de operasyonlar başlattı ve 30’a yakın askeri aracı konuşlandırdı.

Bu arada, gece vakti düzenlenen hava saldırısında Gazze’nin kuzeyindeki Kamal Adwan hastanesinin girişine saldırı düzenlendi ve çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Hamas bu saldırıyı uluslararası insancıl hukukun “ciddi ihlali” olarak nitelendirdi.

İsrail ordusu, AFP’nin hastaneyi bombalayıp bombalamadığına ilişkin sorusuna hemen yanıt vermedi. İsrail, Hamas’ı hastanelerin içine veya altına askeri altyapı yerleştirmekle ve sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla suçluyor.

İsrail askerleri 27 Ekim’de Gazze’ye kara harekatı başlatarak kuzeydeki bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirdi. Ordu, Hamas’la bir hafta süren ateşkesin sona ermesinin ardından Cuma günü yeniden başlayan çatışmalardan bu yana çoğunlukla hava saldırıları gerçekleştirdi.

İnsan kalkanına eleştiri

Bazı eleştirmenler, İsrail’in “canlı kalkan” argümanını dikkatleri kendi davranışından uzaklaştırmak için kullandığını ve uluslararası hukukun hâlâ devletlere savaş sırasında sivillerin hayatını koruma zorunluluğu getirdiğini belirtiyor.

İsrail’in, Hamas’ın militanlarını saklamak için hastaneleri kullandığına dair kanıtları eleştirildi.

REKLAM

Filistinli yetkililer, Hamas’ın İsrail’in güneyine saldırısıyla başlayan savaşta yüzde 70’i kadın ve çocuk olmak üzere 15 bin 523 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kidreh, “Son saatlerde yalnızca 316 ölü ve 664 yaralı enkazdan çıkarılıp hastanelere götürülebildi ancak çok sayıda kişi hâlâ enkaz altında” dedi.

Yetkililere göre İsrail’de Hamas’ın ekim ayında gerçekleştirdiği saldırıda çoğu sivil olmak üzere 1.200 kişi hayatını kaybetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking