Güncel Haberler

Dünya AIDS Günü nedir, ne zaman? Dünya AIDS Günü önemi ne?

AIDS’le mücadelede küresel adımların atılması, ölümcül sonuçları olması ve bulaşıcı olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Dünya AIDS Günü, dünya çapında bu konuda farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmaların yapıldığı bir gün olarak biliniyor.

DÜNYA AIDS GÜNÜ NE ZAMAN?

Bilindiği gibi Dünya Sağlık Örgütü, HIV/AIDS konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla 1988 yılında 1 Aralık’ı Dünya AIDS Günü olarak kabul etmişti. Ülkemizde 1 Aralık Dünya AIDS Günü, HIV/AIDS konusuna dikkat çekmek, kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık yaratmaya yönelik çeşitli etkinliklerin gerçekleştirilmesi açısından önemli bir fırsat olarak değerlendirilmektedir.

AIDS NEDİR, NASIL BULAŞIR?

HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), doğrudan bağışıklık sistemine zarar veren bir virüstür ve bu virüsü taşıyan kişilere “HIV pozitif” denir. HIV vücudun direncini azaltarak kişilerin daha kolay hastalanmasına neden olur. AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu), HIV virüsünün bağışıklık sistemini zayıflatması sonrasında ortaya çıkan bir hastalıktır.

HIV enfeksiyonu ilk ortaya çıktığı 1980’li yıllardan bu yana tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. HIV enfeksiyonu her türlü korunmasız cinsel temasla, damardan kullanılan ilaçların ortak şırıngalarla kullanılmasıyla, enfekte kan ve kan ürünlerinin verilmesiyle ya da hamilelik sırasında anneden çocuğa, doğum sırasında ya da doğumdan sonra emzirme yoluyla bulaşabilir. Bulaşma yollarının çeşitliliğine bağlı olarak HIV enfeksiyonu her yaş grubunda bulunabilir.

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) 2020 raporuna göre; Dünya çapında HIV salgınının başlangıcından bu yana 75,7 milyon kişiye virüs bulaştı ve 32,7 milyon kişi AIDS’e bağlı hastalıklardan öldü.

Ülkemizde ilk vakanın tespit edildiği yıl olan 1985 yılından 1 Aralık 2020 tarihine kadar bildirilen 25.809 HIV pozitif kişi ve doğrulama testi pozitif çıkan 1.958 AIDS vakası bulunmaktadır. Vakaların %81’i erkek, %19’u erkektir. kadınlar ve %15,6’sı yabancı vatandaşlardır. HIV enfeksiyonunun en sık görüldüğü yaş grupları 25-29 ve 30-34 yaşlardır.

AIDS testi nedir? Nasıl ve nerede yapılır? AIDS testi ne zaman yapılmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking