Güncel Haberler

Çin, düşen doğum oranlarını artırmak için yeni adımlar atacak

Çin, 1980-2015 yılları arasında uygulanan tek çocuk politikası nedeniyle demografik düşüş yaşadı. Ülkede yapılan son değişiklik sonrasında çiftler, 2021 yılından itibaren üç çocuk sahibi olabilecek.

REKLAM

Çin’de bugün (5 Mart) açıklanan iki resmi rapora göre Pekin yönetimi, düşen doğum oranlarını artırmaya yönelik politikalar geliştirecek.

Ayrıca sosyal yardımların ve emekli maaşlarının artırılması ve bireysel emeklilik sisteminin iyileştirilmesi yoluyla artan yaşlı nüfusun desteklenmesine yönelik planlar hazırlıyor.

Bu önlemler, ülke nüfusunun 2023’te üst üste ikinci kez azalmasının ardından geldi.

Son doğum oranı 2016’daki seviyenin yaklaşık yarısına düşerken, evlilikler de 2022’de tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.

Devlet planlama dairesi tarafından yayınlanan raporda, Çin’in “doğum dostu bir toplum için çalışacağı, uzun vadeli ve dengeli nüfus gelişimini teşvik edeceği” ve aynı zamanda doğum, ebeveynlik ve eğitim gibi çocuk bakımı masraflarını azaltmak için “kamu yararına çocuk bakımı” geliştireceği belirtiliyor.

Benzer şekilde, Başbakan Li Qiang tarafından yayınlanan ayrı bir çalışma raporuna göre ülke, “ebeveyn izni politikalarını iyileştirerek, işverenlerin ilgili işgücü maliyetlerini paylaştığı mekanizmayı iyileştirerek ve çocuk bakım hizmetleri arzını artırarak doğum oranlarını artırmaya yönelik politikalar geliştirecek.” “

Çin, 1980-2015 yılları arasında uygulanan tek çocuk politikası nedeniyle nüfus düşüşü yaşadı.

Ülkede yapılan son değişiklik sonrasında çiftler 2021 yılından itibaren üç çocuk sahibi olabilecek.

Ancak giderek artan sayıda kadın, çocuk bakımı maliyetlerinin yüksek olması, evlenmek veya kariyerini ertelemek istememesi nedeniyle çocuk sahibi olmamayı tercih ederken, ülkede cinsiyet ayrımcılığı devam ediyor.

Yetkililer, doğum izninin uzatılması, çocuk sahibi olmak için mali ve vergi avantajlarının yanı sıra konut sübvansiyonları da dahil olmak üzere doğurganlığı artırmaya yönelik teşvik ve önlemler uygulamaya çalıştı.

Şubat ayında yayınlanan bir raporda, önde gelen bir Çinli düşünce kuruluşu, Çin’in kişi başına düşen GSYİH’ye oranla çocuk yetiştirmenin dünyadaki en pahalı yerlerden biri olduğunu vurguladı.

nüfusun yaşlanması

Bugün yayınlanan raporlar, Çin’in “nüfusun yaşlanmasına yanıt olarak proaktif bir ulusal strateji” izleyeceğini söylüyor.

Çalışmayan kırsal ve kentsel sakinler için temel asgari yaşlılık yardımları ayda 20 yuan (2,80 $) artırılırken, emekliler için temel emekli aylıkları da artmaya devam edecek.

Ülke çapında bir bireysel emeklilik sistemi de uygulanacak ve yetkililer, ilk iki sütun olan temel devlet emekliliği ve çalışan emeklilik planına ek olarak “üçüncü sütun emeklilik planları”nın geliştirilmesini teşvik edecek.

Önümüzdeki 10 yıl içinde, şu anda 50’li ve 60’lı yaşlarında olan ve Çin’in en büyük demografisini temsil eden yaklaşık 300 milyon insan, bütçe emeklilik maaşlarının zaten sınırda olduğu bir dönemde işgücünü terk etmeye hazırlanıyor.

Çin’de emeklilik yaşı dünyadaki en düşük yaşlar arasında yer alıyor: erkekler için 60, beyaz yakalı kadınlar için 55 ve fabrikalarda çalışan kadınlar için 50.

Erkekler için bu yaş, gelişmiş ekonomilerin çoğuna göre beş ila altı yıl daha düşüktür.

Demograflar ve ekonomistler, artan sayıda emeklinin maaşlarını ödemek için azalan aktif işgücüne dayanan mevcut emeklilik sisteminin sürdürülemez olduğu ve reforme edilmesi gerektiği konusunda uyarıyorlar.

REKLAM

Bugün açıklanan resmi belgelere göre yaşlılara daha fazla ürün ve hizmet sunulacak ve “gümüş ekonomisinin geliştirilmesi” için daha fazla çaba gösterilecek.

Çin, yaşlılara evde bakım hizmetleri sağlayacak bir sistem kuracak ve yaşlılar için bir sağlık sistemi geliştirecek, kırsal alanlarda yaşlı bakım hizmetlerini güçlendirme çabalarını iki katına çıkaracak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking