Güncel Haberler

Almanya’da makinistler 4 ay içinde 6’ncı kez greve gidecek

GDL’den yapılan açıklamaya göre Alman demiryolu sürücüleri, işverenleri enflasyona karşı daha iyi ücret ödemeye zorlamak amacıyla 24 saatlik uyarı grevi yapacak.

Açıklamaya göre iş bırakma, yük trenlerinde 11 Mart’ta yerel saatle 18.00’de, yolcu trenlerinde ise 12 Mart’ta saat 02.00’de başlayacak, grev ise 13 Mart’ta saat 02.00’de sona erecek.

Yeni grev, Alman Demiryolları ile GDL arasındaki ücret anlaşmazlığıyla ilgili olarak son 4 aydaki altıncı grev olacak.

Açıklamada, Alman Demiryolları’nın 10 Mart 2024 saat 18.00’e kadar yazılı teklif verme süresini “hiçbir şey yapmayarak” yerine getiremediği ve Alman Demiryolları’nın GDL’yi greve gitmeye zorladığı belirtildi.

GDL Başkanı Claus Weselsky, Alman Demiryolları yönetiminin 19 Ocak’tan bu yana ücretler ve çalışma koşulları konusunda yeni bir öneri sunmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bu durum kaçınılmaz olarak greve yol açacaktır. Bu (grev) GDL için son çaredir. Çünkü Federal İş Mahkemesi 1980’de şu kararı vermişti: “‘Grev hakkı olmaksızın kolektif özerklik, kolektif dilencilikten başka bir şey değildir” diye karar vermişti.


Vardiyalı çalışma saatlerinin 35 saate düşürülmesini istiyoruz.

Toplu sözleşme görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından tren makinistleri 7 Mart’ta 35 saatlik, 9 Ocak’ta 2 günlük, 7 Aralık’ta ise 24 saatlik uyarı grevine başladı.

24 Ocak’ta tren makinistleri 6 günlük greve çıktı. Alman demiryolları mahkemeye giderek grevi durdurmaya çalıştı. GDL’ye bağlı makinistler daha önce 15 ve 16 Kasım’da 20 saatlik grev düzenlemişti.

Sendika, başta tren makinistleri olmak üzere demiryolu şirketi çalışanlarının maaşlarına aylık ortalama 550 avro artış ve enflasyonla mücadele için bir defaya mahsus 3 bin avroya kadar ödeme yapılması çağrısında bulunuyor.

GDL ayrıca vardiyalı işçilerin çalışma saatlerinin ücretlerde kesinti olmaksızın haftada 38 saatten 35 saate düşürülmesini de istiyor.

Ancak Alman Demiryolları, tren makinistlerinin maaşlarına Ağustos 2025’ten itibaren ortalama yüzde 4,8, Nisan 2025’ten itibaren ise yüzde 5 oranında zam yapılmasını önerdi. GDL bu teklifi kabul etmedi.

Alman Demiryolları, işçi sıkıntısı nedeniyle sendikanın çalışma saatlerinin azaltılması yönündeki talebini reddederek çalışma saatlerinde esneklik sunuyor.

Alman Ekonomi Enstitüsü (IWKöln), demiryolu grevinin günde yaklaşık 100 milyon euroluk ekonomik üretim kaybına yol açacağını duyurdu.

Ülkedeki bazı politikacılar gelecekteki uzun vadeli grevleri önlemek için yasalarda değişiklik yapılması çağrısında bulunuyor.


Lufthansa kabin ekibi de işten çıkarılacak

Öte yandan, Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’nın, alışılmadık derecede yüksek enflasyon ve zayıf ekonomik aktivite nedeniyle giderek artan sayıda grevle karşı karşıya kalması dikkat çekiyor.

Alman havayolu Lufthansa’nın kabin ekibi 12 Mart’ta Frankfurt havalimanlarında ve 13 Mart’ta Münih havalimanlarında greve gidecek.

Lufthansa yer hizmetleri personeli de 7 Mart’ta maaş artışı için 2 günlük uyarı grevine başladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking