Güncel Haberler

Beyaz Saray, Türkiye’ye F-16 satışı için Kongre’ye mektup yazdı

ABD Başkanı Joe Biden, Kongre’deki etkili isimlere bir mektup göndererek, F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışına ilişkin resmi bildirim sürecini başlatma niyetini açıkladı.

REKLAM

Reuters haber ajansının haberine göre Biden, Senato Dış İlişkiler ve Temsilciler Meclisi Dışişleri komitelerinin üst düzey Cumhuriyetçi ve Demokrat üyelerine gönderdiği mektupta Kongre’ye satışı “gecikmeden” onaylama çağrısında bulundu.

Mektubu bilen dört kaynağa göre Beyaz Saray, Çarşamba günü Kongre üyelerine gönderdiği mektupta Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16 uçağı ve modernizasyon kiti satışının onaylanmasını talep etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, İsveç’in NATO üyelik başvurusunu kabul ederek 20 ay gecikmeli olarak oylamaya sundu.

Türkiye’nin İsveç’e katılmakta gecikmesi, F-16’nın kongre onayı almasına engel teşkil ediyordu. Bazı Cumhuriyetçi üyeler Ankara’ya öncelikle İsveç’in NATO’nun F-16 satışına ilişkin talebini kabul etmesi çağrısında bulundu.

İsveç’in NATO’ya üyelik talebi TBMM tarafından kabul edilmiş olsa da kararın yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanması ve Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü Ankara’ya İsveç’in NATO’yu onaylama sürecini resmi olarak tamamlaması yönünde çağrıda bulundu.

TBMM kararı resmen yürürlüğe girip resmi karar Washington’a iletilinceye kadar Kongre’nin harekete geçmesi beklenmiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber