Güncel Haberler

Sodyum Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok Sodyum İçeren Besinler Nelerdir?

Sodyum hangi besinlerde bulunur?

Sodyum çoğunlukla karides, çorba, jambon, hazır puding, süzme peynir, sebze suyu, hazır salata sosları ve et sularında bulunur. Hazır ambalajlı gıdalarda sodyumun yüksek olduğu söylenebilir. İşlenmiş peynirler, domates sosu, dondurulmuş gıdalar ve soslar da önemli miktarda sodyum içerir.

Sodyum ihtiyacınızın büyük bir kısmını sofra tuzundan da karşılayabilirsiniz. Sodyum eksikliği ve fazlalığı sağlığınıza zararlı olduğundan dengede tutmak önemlidir. Kan testleri ile sodyum seviyenizi takip edebilirsiniz.

Hangi gıdalar en fazla sodyum içerir?

Sodyum işlenmiş etlerde, çoğu hazır gıdada, peynirde, sofra tuzunda ve tütsülenmiş ürünlerde bulunur. Balık, süt, yumurta ve et az miktarda sodyum içerir. Tüm meyve ve sebzeler doğal olarak düşük sodyum içerir ancak aynı zamanda sodyumun olumsuz etkilerini dengeleyen potasyum açısından da yüksektir. İnsan vücudunda sodyumun fazlası, azlığı kadar zararlıdır.

Sodyum nedir?

Sodyum, hücre dışı sıvı hacmini koruyan ve kan basıncını destekleyen bir elektrolit olarak bilinir. Sodyum vücutta suyun dengelenmesinde, kas ve sinir hücrelerinin işleyişinde, kan basıncının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Sodyum, tuz içeren besinler yoluyla emilir.

İnsan vücudunda en çok bulunan minerallerden biri olan sodyumun temel işlevi vücudun temel dengesini düzenlemektir. İnsanlarda kandaki sodyum düzeyi 135 ila 145 mmol/l arasında olmalıdır. Bir yetişkinin günlük ihtiyaç duyduğu sodyum miktarı 500 mg’dır. Sodyum vücuda genellikle gıdalar, özellikle de sofra tuzu yoluyla verilir.

Sodyum ne işe yarar?

Sodyumun insan vücudunda birçok önemli işlevi vardır. Sodyumun fonksiyonlarını şu şekilde sıralayabilirsiniz:

Kas kasılma mekanizmasına yardımcı olur.

Sinir uyarılarının beyindeki nöronlara iletilmesini sağlar.

Hücre duvarlarını ve kemikleri güçlendirir.

Vücudun hücre içi ve hücre dışı bölümleri arasındaki suyun potasyumla birlikte hareketlerini düzenler. Sodyum vücudun su dengesinden sorumlu bir elektrolittir.

Kan basıncını düzenler. Bu nedenle yüksek sodyum tüketen kişilerin kan basıncı önemli ölçüde artar. Yüksek tansiyonu olan kişilerin az tuzlu veya tuzsuz beslenmeleri önerilir.

Düşük sodyumun nedeni nedir?

Kandaki sodyum düzeyi 135 meq/l’ye eşit veya daha düşükse sodyum içeriğinin düşük olduğundan söz edebiliriz. Aşırı su tüketimi, aşırı terleme, kalp, böbrek ve hormonal hastalıklar için kullanılan ilaçlar nedeniyle sodyum eksikliği ortaya çıkabilmektedir. Kandaki sodyum eksikliği mide ve bağırsakları etkileyerek bulantıya neden olur.

Genellikle düşük sodyum baş ağrısına ve reflekslerin yavaşlamasına neden olur. Kandaki düşük sodyum seviyelerine hiponatremi de denilebilir. Bu durum çok tehlikelidir ve komaya veya ölüme neden olabilir.

Sodyum nedir? Hangi besinlerde bulunur?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking