Siber aktivistler İsrail-Gazze savaşını internete taşımaya çalışıyor
AnonGhost olarak bilinen Hamas’ı destekleyen bir grup bilgisayar korsanı, sosyal medya kanallarından İsrail’in acil durum uyarı uygulamasını bozduklarını iddia etti
Siber aktivist gruplar çevrimiçi İsrail hedeflerini vurduklarını, Jerusalem Post gibi internet sitelerine siber saldırı düzenleyerek çökerttiklerini açıkladı.
İsrail ile Filistinliler ve diğer Arap komşuları arasındaki çatışma, genel olarak hem küresel ilgiyi hem de kendilerini siber aktivist (Hacktivist) olarak tanımlayan siyasi motivasyonlu bilgisayar korsanlarının ilgisini çekiyor. Bu korsanlar kendilerine yakın buldukları desteklemek ya da sadece dikkat çekmek için faaliyetlerde bulunuyor.
Siber istihbarat firması Recorded Future, “Hem önceden kurulmuş hem de yeni (hacktivist) gruplar tarafından her gün düzinelerce saldırı yaşanıyor,” açıklamasında bulundu.
Henüz kalıcı hasar örnekleri az sayıda kalsa da siber aktivizm, bir grup destekçinin savaşı çevrimiçi hale getirmek için dijital araçları nasıl kullandığını gösteriyor.
Şimdiye kadar, AnonGhost olarak bilinen Hamas’ı destekleyen bir grup bilgisayar korsanı, sosyal medya kanallarından İsrail’in acil durum uyarı uygulamasını bozduklarını iddia etti.
AnonymousSudan adlı başka bir grup ise Telegram’da İsrail’in kritik altyapısını aktif olarak hedeflediklerini söyledi ancak grup iddialarına dair çok az kanıt sundu.
Güvenlik analistlerine göre, İsrail’de yüzden fazla internet sitesi, bir siteye aşırı yükleme yapılarak çalışmaz hale getirme olarak tanımlanan DDoS saldırısı yoluyla ya tahrif edildi ya da geçici olarak kesintiye uğratıldı.
Jerusalem Post Genel Yayın Yönetmeni Avi Mayer “Saldırganlar son günlerde bizi uzun süre çevrimdışı tutmayı başardılar. Bu basın özgürlüğüne apaçık bir saldırıdır,” açıklamasını yaptı.
Siber aktivistlerin iddialarının doğruluğunu belirlemek ise oldukça zor. Benzer bir durum, Ukrayna yanlısı siber korsanlardan oluşan gönüllü bir ordunun Rus internet sitelerine ve diğer çevrimiçi hizmetlere yönelik çok sayıda saldırının sorumluluğunu üstlendiği Rus işgali sonrasında da yaşandı.
Öte yandan analistler siber aktivizmin perde arkasında önemli siber casusluk faaliyetlerinin gerçekleşebileceği uyarısında bulunuyor.
Geçtiğimiz hafta Microsoft, Storm-1133 olarak bilinen Gazze merkezli bir siber korsan grubunun bu yılın başlarında telekomünikasyon, savunma ve enerji alanında faaliyet gösteren İsrail şirketlerine yönelik siber casusluk çabalarını nasıl artırdığını kaydeden bir rapor yayınladı.
Raporda, “Bu grubun Hamas’ın çıkarlarını ilerletmeye yönelik çalıştığını düşünüyoruz,” denildi.
İsrailli siber güvenlik firması Profero’nun tepe yöneticisi Omri Segev Moyal, firmasının yakın zamanda Muddy Water lakaplı İranlı bir casus grubuyla bağlantılı bazı bilgisayar korsanlığı faaliyetleri ve Hamas adına hareket ettiğine inanılan başka bir grup olan Molerat’larla potansiyel olarak bağlantılı izinsiz sızma girişimleri tespit ettiğini söyledi.
Moyal, Molerat’ın faaliyetlerinin “bombalama başladıktan sonra durduğunu” vurguladı.