Güncel Haberler

Rusya, hipersonik füze uzmanı bilim insanını vatana ihanetten 14 yıl hapse mahkum etti

Rusya'da hipersonik alanında çalışan bazı bilim insanları geçtiğimiz günlerde vatana ihanetle suçlanmıştı.

REKLAM

Rusya'da hipersonik alanında çalışan Rus fizikçi Anatoly Maslov, hipersonik uzmanlarına karşı son dönemde açılan davalarda vatana ihanetten suçlu bulunarak 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Maslov'un avukatı Olga Dinze gazetecilere verdiği demeçte, ciddi kalp sorunları olan 77 yaşındaki müvekkilinin ceza karşısında şok olduğunu ancak haklarını savunmaya “kararlı” olduğunu ve temyize başvuracağını söyledi.

Dinze, masumiyetini koruyan müvekkilini, mütevazı bir yaşam süren, hayatını Rus bilimine adayan, ülkeyi terk etmek ve Batılı bir üniversiteye gitmek için yapılan çok sayıda daveti geri çeviren bir adam olarak tanımladı.

Dinze, başka bir davadaki sanığın yedi yıl daha kısa bir hapis cezası karşılığında müvekkiline karşı ifade vermesinin ardından Maslov'un soruşturulduğunu söyledi.

Dinze'nin bahsettiği kişinin Maslov'la aynı kampta çalışan ve geçen ay hüküm giyen bilim adamı Alexander Kuranov olduğu iddia ediliyor.

Yargılanmayı bekleyen iki bilim adamı daha var

Maslov, hipersonik konusunda uzmanlaşmış ve vatana ihanetle suçlanan üç bilim adamından biri. Maslov gibi Sibirya Enstitüsü'nde çalışan hipersonik uzmanları Alexander Shiplyuk ve Valery Zvegintsev de yargılanmayı bekliyor.

Vatana ihanet ve casusluk vakalarının savunulması konusunda uzmanlaşmış bir sivil toplum kuruluşu olan Pervy Otdel'den bir uzmana göre, söz konusu bilim adamları uluslararası bir konferansa veya araştırmaya katılırken devlet sırrı sayılan bilgileri ifşa etmekle suçlanıyor.

Uzmanların çalıştığı Sibirya Enstitüsü, vakaların Rus akademisi üzerinde caydırıcı bir etki yarattığını ve bilim adamlarının çalışmalarını imkansız hale getirdiğini söyledi. Enstitü geçen yıl Maslov, Shiplyuk ve Zvegintsev'in masum olduğunu ve yayınladıkları veya uluslararası konferanslarda sundukları bilimsel makalelerin gizli bilgi içermediklerinden emin olmak için incelendiğini belirten açık bir mektup yayınladı.

Adı geçen üç uzman ve benzer davalarda suçlanan diğer bazı bilim insanları, hipersonik füzelerin geliştirilmesiyle ilgili alanlarda teorik çalışmalar yürütmüştü. Son teknoloji silahlar olan “Süpersonik” füzeler, ses hızının 10 katına varan hızlarda faydalı yük taşıyabilme özelliğiyle hava savunma sistemlerini delebilmektedir.

Başkan Vladimir Putin defalarca Rusya'nın Ukrayna'daki savaşta kullandığını itiraf ettiği hipersonik silahlar konusunda dünya lideri olduğunu söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking