Güncel Haberler

Real Economy: AB’nin yatırım teşvik projesi EFSI

Avrupa Yatırım Bankası yatırımları artırmak için yeni teşvikler sağlamaya hazır

Bu bölümde Reel Ekonomi, Lüksemburg’daki Avrupa Yatırım Bankası’nda Avrupa çapındaki yatırımları takip ediyor.

Girişimciler geri adım mı atıyor?

Yatırımlar zayıfladı mı?

Yoksa iyileşiyor mu?

Bu ve diğer soruların muhatabı Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer’dir.

Ekonomik kriz döneminde de yatırım ilerlemesi devam etti ancak 2016-17 ve 2018 raporlarının tahminlerine bakıldığında hala kriz öncesine göre bir kırılma yaşandığını görmek mümkün: “http://ec. Avrupa: eu/economy_finance/publications/eeip/pdf/ip038_en.pdf”

Ne kadar büyük olursa, Diff’e o kadar fazla erişim sağlanır #finans anladın mı. Mikro ve küçük işletmeler #AVRUPA BİRLİĞİ çeşitlendirme yapmayın! #gerçek ekonomieuronews</a> <a href="https://twitter.com/EIB">EIB 2016 pic.twitter.com/XQ4UuEzJwK

— Maithreyi (@maithreyi_s) 9 Ocak 2017

Yatırım seviyenizi arttırmak bazen Rubik Küpünü çözmek kadar karmaşık olabilir. Düzenlemelerden siyasi istikrara ve piyasa koşullarına kadar pek çok konunun dikkate alınması gerekiyor.

Son iki yılda, Avrupa Stratejik Yatırımlar Fonu EFSI, karmaşık durumları çözmek için harekete geçti.

EFSI, Avrupa’daki 500 milyar Euro’luk yatırım açığını doldurmak için oluşturuldu.

Faaliyete geçtiği bir buçuk yıl içerisinde yüzlerce altyapı ve KOBİ projesine fon kapsamında kaynak sağlandı.

EFSI 30,2 milyar Avro tutarında destek sağladı.
Bu desteğin toplam 164 milyar projeyi başlatması bekleniyor.

Fonun 2018 hedefi ise 315 milyar euro.

EFSI 2.0 için hazırlıklar halihazırda başlamıştır ve programın üç yıllık uzatılması planlanmaktadır.

Peki bu ne anlama gelecek?

Avrupa Birliği 10 milyar euroluk artışı garanti ediyor.

Avrupa Yatırım Bankası’nın EFSI için kullandığı sermayesi de 2,5 milyar dolar artırılacak.

Stratejik yatırım fonu tabanının 33,5 milyara, yatırım hedefinin ise 500 milyar euroya çıkarılması planlanıyor.

Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer, Avrupa yatırım haritasını en iyi bilen ve “karamsar mı olmalıyız yoksa umutlu mu olmalıyız?” sorusuna en net cevabı verebilecek kişidir.

euronews:

“EFSI, EFSI-2 sürecinde yatırım yönelimindeki durgunluk, riskli projelere yatırım yapmanın fazla bir etkisinin olmadığını kanıtlamıyor mu? Burada eksik olan ne?

Werner Hoyer:

“Bu sadece yatırımın arttırılması meselesi değil. Yatırım koşullarının ve ortamının daha cazip hale getirilmesi sorunu bizim sıkıştığımız noktadır.

Öncelikle likidite yüksek seviyede. İkincisi çok güzel projeler olduğunu düşünüyorum. Peki neden bu likidite bu yatırımlara yönlendirilmesin? Bu da yatırımlar için temel önem taşıyan güven sorununun devam ettiği anlamına geliyor.”

euronews:

“Özel sektörün kamudan üç kat daha fazla yatırım yaptığını biliyoruz. “Onları daha da teşvik etmek için ne yapıyorsunuz?”

– Hoyer:

“İnsanlar plan yapabilmek için bazı somut verilerin olmasını bekliyorlar. Örneğin yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak isteyen bir kişi, sisteme güç verecek unsurların sürdürülebilir olduğundan emin olamıyorsa ya da sistemin 3-5 yıl içinde değişebileceğinden endişe ediyorsa yatırım yapma konusunda oldukça isteksiz olacaktır. riskler.

Bu süreçte hükümetlerin temel görevi bu belirsizlikleri ortadan kaldırmaktır. Altyapı da ABD ve Avrupa’da olduğu gibi büyük bir soru işareti. Dijital altyapımızı acilen geliştirmemiz gerekiyor.
Şehirlerdeki elektrik altyapısı anlık veri akışını sağlayacak şekilde düzenlenmelidir. Bu sadece bir örnek. Karayolları, demiryolları ve enerji nakil hatları diğer örneklerdir.”

euronews:

“Bay Hoyer, sorunu finansman sorunu olarak tanımlayabilir miyiz, yoksa altta yatan başka sorunlar mı var?

– Hoyer:

“Hükümetler yatırım öncelikleri konusunda bir çerçeve oluşturup yatırım yapmamız gereken kapsamı güçlendirirse, Avrupa ölçeğinde KOBİ’lerin en önemli özelliği olan risk alma ve yatırım yapma ruhunun geri döneceğine inanıyorum.

İşletmelerin ve KOBİ’lerin kaynaklarının %80’i sermaye piyasalarından değil bankalardan gelse de finansman sorunu kıta genelinde yaygın bir sorundur. “Büyük bir yatırım açığı olduğunu görüyoruz”

euronews:

“Ya bankalar? Özel bankalar kredi verecek mi?”

– Hoyer:

“Dürüst olalım… Bu dönemde ticari bankaların kapsamı daraldı. İyi projelerin finansmanıyla yatırım patlamasının yine kamu bankaları üzerinden gerçekleşeceğine inanıyorum.

“Bu yıl birçok ülkede yapılacak seçimlerin istikrar sağlayıcı bir etki yaratacağına ve bunun da yatırımları önemli ölçüde güçlendireceğine inanıyorum.”

Şu anda bu gelişmeyi gerçekleştirmeye çalışan şehirlerden biri de Lizbon. Portekiz’de belediyeler hâlâ uzun vadeli kredi alma konusunda ciddi zorluklarla karşı karşıyadır.

Euronews muhabiri Daleen Hassan, Lizbon’daki altyapı ve yenileme planlamasını araştırdı.

euronews:

“Lizbon Belediyesi yenileme çalışmalarına ve altyapı projelerine çok önem veriyor. Ancak bu çok pahalı bir istek.

Şehre yeni bir çehre kazandırmanın tahmini maliyeti 250 milyon avrodur ve çaldığı kapılardan biri de Avrupa Yatırım Bankası’dır. Kent yönetimi hazırladığı yatırım projelerini nasıl finanse etmeyi planlıyor?

Amaç şehri daha çekici hale getirmek. Hem yaşam koşulları hem de turist ziyaretleri açısından. Lizbon Belediyesi bu amaçla yatırımları hayata geçirmeye çalışıyor.

Lizbon Belediye Başkanı Fernando Medina, Avrupa Yatırım Bankası’ndan alınan krediye ek olarak belediyenin projeler için beklediği tutarın 274 milyon euro olduğunu söylüyor:

Fernando Medine:

“524 milyon avronun tamamı kamu kaynaklarından toplanacak. Avrupa Yatırım Bankası ve Lizbon Belediyesi önümüzdeki 3 yıl boyunca birlikte çalışacak.

Yaptığımız yatırımların yeni yatırımlara da vesile olmasını umuyoruz. Çünkü bu şekilde şehir özel sektör açısından daha cazip hale gelecektir.”

Kentin temel sorunlarının çözülmesi yatırım takvimi açısından çok önemli.

185 milyon Euro’luk kanalizasyon projesi kapsamında 2 büyük tünel bulunuyor. “Böylece 1500 kişi istihdam edilecek”.

Boavista ekolojik projesi gibi sosyal konut içeren kentleşme ve yenileme projelerinde özel sektörün katılımı büyük önem taşıyor.

Katılımcı firmalardan Gabriel Couto, geçtiğimiz günlerde 4 milyon avro değerinde 50 konuttan oluşan bir projeye imza attı.

“2-3 yıl önce bu tür projelerin yapılması mümkün değildi. Ancak Portekizli inşaat firmaları için bunların yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Bunun gibi daha fazla projeye ihtiyaç var. “15-20 firma bu projeyi almak için yarıştı.” (Jose Pedro Agilar, proje yöneticisi)

KOBİ yatırımlarının hacmi küçüldükçe Lizbon gibi şehirler Avrupa genelindeki girişimciler için çekim merkezi haline gelme arayışında. KOBİ’ler Avrupa’da ana istihdam kaynağını temsil etmeye devam ediyor.

AB, EFSI ile çıkış yolu ararken, maliyetlerin düşürülmesi, iş imkanlarının sağlanması ve yatırımcının çekilmesi hâlâ tüm Avrupa için öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu