Güncel Haberler

Rapor: İsrail Gazze’de açlığı savaş silahı olarak kullanıyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail’in Gazze’de açlığı bir savaş yöntemi olarak kullanarak savaş suçu işlediğini savundu.

REKLAM

İsrail hükümeti, işgal altındaki Gazze Şeridi’nde “açlığı” bir savaş yöntemi olarak kullanarak savaş suçları işlemekle suçlanıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) hazırladığı raporda, İsrail güçlerinin insani yardıma izin vermeyerek su, gıda ve yakıt gibi temel kaynakların dağıtımını engellediği ve bölgedeki zaten zor olan koşulları daha da kötüleştirdiği vurgulandı.

“İsrail sivilleri kasten aç bırakıyor”

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırısının ardından, aralarında Savunma Bakanı Yoav Gallant, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Enerji Bakanı Israel Katz’ın da bulunduğu üst düzey İsrailli yetkililer, Gazzeli sivilleri temel ihtiyaçlardan mahrum bırakma niyetlerini açıkça ifade ettiler. .

İnsan Hakları İzleme Örgütü bu politikanın İsrail ordusu tarafından uygulandığını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini iddia ediyor.

HRW İsrail ve Filistin’den Ömer Şakir, “İsrail, Gazze halkını iki ayı aşkın bir süredir yiyecek ve sudan mahrum bırakıyor. Bu politika üst düzey İsrailli yetkililer tarafından teşvik ediliyor veya onaylanıyor ve bir savaş yöntemi olarak sivilleri aç bırakma niyetini yansıtıyor” dedi. . Müdür.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün 24 Kasım ile 4 Aralık arasında yerinden edilmiş 11 Filistinliyle yaptığı görüşmeler, Gazzelilerin temel ihtiyaçları karşılamada karşılaştığı büyük zorlukları ortaya çıkardı. Görüşülen kişilerden biri, “Yiyeceğimiz yoktu, elektriğimiz yoktu, internetimiz yoktu, hiçbir şeyimiz yoktu” diye yakınıyordu.

Güney Gazze’de insanlar içme suyu sıkıntısı, boş dükkanlar, uzun yiyecek kuyrukları ve artan fiyatlardan bahsetti.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) 6 Aralık’ta Gazze’nin kuzeyindeki 10 aileden 9’unun ve Gazze’nin güneyindeki her 3 aileden 2’sinin en az bir tam gün ve gece boyunca yiyeceksiz kaldığını bildirdi.

“İnsan Hakları İzleme Örgütü… İsrail vatandaşlarına yönelik saldırıyı ve 7 Ekim katliamını kınamadı. İsraillilerin acılarını ve insan haklarını görmezden gelirseniz Gazze’de olup bitenler hakkında konuşmanın hiçbir ahlaki temeli yoktur” dedi. Departman sözcüsü Lior şunları söyledi. Haiat, AFP’ye söyledi.” dedi.

İsrail hükümetinin insani yardım kuruluşu Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinasyonu, 201 kamyon insani yardımın incelendiğini ve 17 Aralık’ta Gazze Şeridi’ne doğru yola çıktığını bildirdi.

uluslararası hukuka aykırı

Uluslararası insancıl hukuk, özellikle de Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Tüzüğü, bir savaş yöntemi olarak sivillerin aç bırakılmasını yasaklamaktadır. Sivilleri hayatta kalmaları için gerekli olan mallardan kasıtlı olarak mahrum bırakmak savaş suçu sayılıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, iddia edilen aç bırakma taktiklerinin yanı sıra, İsrail’in 16 yılı aşkın Gazze ablukasını da toplu cezalandırmanın savaş suçu sayılması nedeniyle kınıyor.

Gazze’nin işgalci gücü olarak İsrail, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi uyarınca sivillerin gıda ve tıbbi malzemelere erişimini sağlamakla yükümlüdür.

Dünya Gıda Programı, 17 Kasım’da gıda ve su kaynaklarının neredeyse yok olduğuna dikkat çekerek “acil açlık olasılığı” konusunda uyarıda bulundu. Daha sonraki raporlar Gazze’de “yüksek kıtlık riski” ve ciddi düzeyde açlık olduğunu gösterdi.

3 Kasım’da Norveç Mülteci Konseyi “su, sanitasyon ve hijyen konusunda feci bir ihtiyaç” olduğunu vurguladı.

Raporda, atık su ve deniz suyu arıtma tesislerinin kapatılmasının Gazze’de zaten kritik olan su durumunu daha da kötüleştirdiği belirtiliyor. Son çatışmadan önce Gazze’de ciddi bir içme suyu sıkıntısı yaşanıyordu ve 2,2 milyon nüfusun tahminen 1,2 milyonu ciddi gıda güvensizliğiyle karşı karşıyaydı.

İsrail’in yoğun hava saldırıları ve hayati altyapının tahrip edilmesi gibi askeri eylemleri, insani krizi daha da kötüleştirdi.

Devam eden bombalamalar fırınlara, değirmenlere, tarım tesislerine, su ve sanitasyon tesislerine ve yol ağlarına zarar vererek veya tahrip ederek yardım dağıtımını zorlaştırdı.

REKLAM

HRW, İsrail’e askeri yardımın askıya alınması çağrısında bulundu

İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail hükümetinin savaş silahı olarak kullanacağı açlığa derhal son verilmesi çağrısında bulunuyor.

Örgüt, son raporunda İsrail’e uluslararası hukuka saygı duyması, Gazze’ye yönelik ablukayı kaldırması ve su, elektrik, tıbbi bakım ve gıda gibi temel kaynakların tedarikini sağlaması çağrısında bulundu.

Uluslararası topluma Gazze’de giderek kötüleşen insani felakete acil müdahale çağrısında bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, etkilenen ABD, İngiltere, Kanada ve Almanya gibi hükümetlerin, iddia edilen ihlaller cezasız kalana kadar İsrail’e askeri yardım ve silah satışlarını askıya almalarını tavsiye etti. .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking