Güncel Haberler

Ormandaki kaçak yapılar için el koyma kararı alınabiliyor.

Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından hazırlanan “Orman Kanununun 17'nci maddesinin ikinci fıkrasının uygulanmasına ilişkin Yönetmelik” Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

OGM'den alınan bilgiye göre, ormanların yasa dışı müdahalelerden korunması amacıyla orman alanlarındaki her türlü bina, yapı ve tesislerin inşaatına devam edilmesi, bu nedenle durdurulması veya yıkılması mümkün olmayan proje raporlarının hazırlanması aşamasında Suç, suçlama sonrasında verilecek kararların uygulanmasını zorlaştırmakta, bu durum vatandaşların gecikmesine neden olmaktadır. Zaman yüzleşmeye yol açtı.

Sorunun çözümü amacıyla Nisan ayı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Orman Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 11. maddesi ile Orman Kanununun 17. maddesinin ikinci fıkrasında değişiklikler yapıldı. 5, 2023.

Söz konusu maddede, devlet ormanlarının işgal edilmesi, ormansızlaştırılması, kesilmesi, sökülmesi, budanması veya herhangi bir şekilde su altında bırakılması, herhangi bir şekilde istismar edilmesi veya devlet ormanlarının yakılması veya ormansızlaştırılması yoluyla elde edilen alanlar ile her türlü yapı ve bitkilendirmenin yapılacağı belirtildi. Orada inşa edilen yapılara doğrudan orman idaresi tarafından el konulacaktı.

Devlet ormanlarında inşaat halinde olanlar da dahil olmak üzere el konulan tüm yapı ve tesislerin herhangi bir karara gerek kalmaksızın Orman Genel Müdürlüğü tarafından derhal yıkılması veya gerekiyorsa ormancılık hizmetlerinde kullanılması bekleniyordu.

Derhal el koyma kararı verilebilir

Orman Kanununun ilgili maddeleri idare tarafından bir suç işlendiğinde derhal müdahale edilmesi ve dolayısıyla yeni suçların işlenmesinde daha caydırıcı rol oynaması amaçlanırken, inşaata/yapıya veya tesise fiilen el konulmaması ve inşaatın durdurulmaması amaçlanmaktadır. Sadece suç raporları hazırlamak için binalar. Yıllardır süren yargı süreçlerinde caydırmak yerine suç işlemeye meyilli kişileri teşvik etmiş, ormanların korunmasını ve devamlılığını tehlikeye atmıştır.

Bu nedenle, ormanları yasa dışı müdahalelere karşı koruma görevini yürüten acenteler tarafından, ormanların tahrip edilmesi, orman alanlarının kanuna aykırı olarak işgal edilmesi ve kullanılması suçlarından sonra orman alanlarında inşa edilen her türlü yapı/bina ve tesis için düzenlenen suç tutanakları, “Orman Kanunu”nun Cumhuriyet Savcılığına sunulması gerekmektedir. ile başlatılan ön inceleme sürecinde, Orman Kanunu'nun 17. maddesinin ikinci fıkrasının uygulanması sırasında ortaya çıkacak tereddütlerin giderilmesine yönelik düzenleyici müdahaleler hayata geçirildi. ve söz konusu maddenin kanunun amacına uygun olarak uygulanmasını sağlamak.

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle tamamlanan orman siciline göre, orman sınırları içindeki orman alanlarında inşaatı devam eden ve yarım kalan yapılar da dahil olmak üzere kaçak yapı ve tesislerin mühürlenmesi, üçüncü kişilerin zarar görmesini önleyecek tedbirlerin alınması, ve sonraki suçlar işlenecek. El koymanın Cumhuriyet Savcılığı'na devredilmesiyle, Cumhuriyet Savcısı veya Sulh Ceza Hakimliği'nin derhal el koyma kararı vermesine olanak tanındı.

Yeni inşaat engellenecek

Ayrıca orman bölge müdürlüklerinde oluşturulacak inceleme ve karar komisyonu tarafından yıkılacak binalar belirlenecek, idarece karşılanacak masraflar kendileri tarafından tahsil edilecek, idareye bildirilerek yıkım işlemi gerçekleştirilebilecek. İlgililer ve bu alanlar sürekli takip edilecek ve yeni yapılaşmaların önüne geçilecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi