Güncel Haberler

İstanbul'da ruhsatsız silahlarla mücadelede yeni dönem! Başsavcı Gürlek talimat verdi: Tutuklayın!

Bireysel silahlanma Türkiye'nin en büyük sorunlarından birini temsil ediyor. Öyle ki en ufak bir tartışmada bile taraflar kararlı kalıyor. Düğün kutlamaları ve asker selamı sırasında havaya sıkılan kurşunlar çok sayıda masum insanı öldürüyor. Kadın cinayetleri, suç örgütleri arasındaki çatışmalar, gasp, tehdit ve yaralama gibi pek çok suçun önünü açan yasadışı silahlarla mücadelede İstanbul'da yeni bir dönem başlıyor.

3 YIL HAPİS CEZASI VAR, ERTELENDİ

Bağımsız kuruluşların hazırladığı raporlara göre silah vakaları ve cinayetler her yıl yüzde 3 ila 5 oranında artıyor. Türkiye'de ruhsatlı olanlardan çok daha fazla ruhsatsız silah bulunmaktadır. Başta kurusıkı tabanca olarak üretilenler olmak üzere binlerce silah, atölyelerde yiv ve mafsallar kesilerek suç aletine dönüştürülüyor. Sokaklara yansıyan şiddete rağmen, ruhsatsız silahla yakalanmanın fiili karşılığı genellikle para cezasıdır. Ruhsatsız silahla suç işlendiğinde, suçun yanı sıra Ateşli Silahlar Kanunu'na göre kişiler 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor. Herhangi bir suç işlemeden ruhsatsız silah bulunduran kişi de aynı yasayı ihlal etmekten 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor. Ancak bu yargılamaların ardından kişiye idari yaptırımlar ve hükmün açıklanmasının ertelenmesi, ertelenmesi gibi yaptırımlar uygulanıyor.

RUHSATSIZ SİLAHLAR İÇİN CEZAEVİ SOKAĞI

İstanbul Başsavcılığı'nın kararı tüm Türkiye'ye örnek oldu. Sabah'ta yer alan habere göre; Geçtiğimiz günlerde Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından Adalet Bakan Yardımcılığı görevinden İstanbul Başsavcılığı başkanlığına atanan Akın Gürlek, suçun önlenmesine yönelik önemli bir karar aldı. İstanbul Başsavcı Yardımcısı ve polis yetkilileriyle toplantı yapan İstanbul Başsavcısı Akın Gürlek, ruhsatsız silahlarla mücadele için çığır açan bir karar aldı. Gürlek, 6564 sayılı Kanun uyarınca talimat verdi. 6136 sayılı Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamında ruhsatsız silahlarla yakalananların savcılar tarafından sorgulanması ve tutuklanması gerekiyor.

07_2024_00_AUGUSTOS_01_20241002_2_65770948_105272533

HEDEF: SUÇ ÖLÇEĞİ

İstanbul Başsavcılığı'nın tüm savcılara ilettiği talimatla, bundan böyle 6662 sayılı Kanuna aykırı olarak ateşli silah ve buna bağlı mermileri satın alan, taşıyan veya bulunduran kişiler hakkında soruşturma başlatıldı. 6136 tutuklama talebiyle adliyeye sevk edilecek. Uygulamanın amacı suçun oluşmadan önlenmesi, masum insanların korunması ve kamu düzeninin sağlanmasıdır.

Özellikle İstanbul'da polisle birlikte yapılacak çalışmalarla suçlar sona erdirilecek, huzuru bozanlardan hukuk çerçevesinde hesap sorulacak. İstanbul Başsavcılığı'nın başlattığı bu uygulamanın tüm Türkiye'ye yayılması bekleniyor.

Önceki içerik Sonraki içerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber