Güncel Haberler

Havacılık sektöründe Kovid-19 sonrası toparlanma ivmesini sürdürüyor

Kredi derecelendirme kuruluşlarının uzun vadeli temerrüt notları analizi, yatırım yapılabilir nota sahip havayollarının payının 2021 sonunda %25'ten bu yılın Haziran ayında %35'e yükseldiğini gösteriyor.

Derecelendirme kuruluşlarının uzun vadeli derecelendirme analizlerine göre Kovid-19 salgınından en çok etkilenen havacılık sektörü, toparlanma ivmesini koruyarak salgın öncesi dönemi yakalayabilir.

AA Muhabiri'nin derlediği verilere göre havacılık sektörü, Kovid-19 salgını sırasında yaşanan finansal çalkantıların ardından kredi notlarını kademeli olarak artırarak pazardaki toparlanma ivmesini sürdürüyor.

Nisan 2020'de, salgının doruğa ulaştığı dönemde, devletler sınırlarını kapatıp sıkı karantina kuralları uygularken, dünyadaki ticari hava taşımacılığı filosunun çoğu yerde beklemek zorunda kaldı.

Bazı havayolları iflas etmemek için kamu yardımı alırken, havacılık sektöründe 1 milyondan fazla kişi işini kaybetti.

2020 yılında taşınan hava yolcusu sayısı, ücretli yolcu kilometresi (RPK) cinsinden ölçülen toplam hava trafiğinin 1950'lerde takip edilmeye başlanmasından bu yana en büyük düşüşü gördü.

Sektörün toplam yolcu gelirleri 2020 yılında yüzde 69 düşüşle 159 milyar euroya gerilerken, net zarar ise 106 milyar euroya ulaştı.

YATIRIM DERECESİNE SAHİP HAVA YOLLARININ PAYI %25'TEN %35'E ÇIKTI

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nden (IATA) alınan verilere göre, S&P, Moody's ve Fitch gibi önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarının uzun vadeli temerrüt notlarının analizi, havayollarının bir örneklem genelinde yatırım notunu (A'dan BBB-'ye) derecelendirdiğini ortaya çıkardı. 40 civarında havayolu izleniyor. Karayollarının payının 2021 sonunda %25'ten Haziran 2024'te %35'e yükseldiği görülüyor.

Ancak bu değişim 2019 sonunda görülen %41’in altında kalıyor. Kredi notu skalasının alt ucunda, yüksek spekülatif (CCC-D) olarak sınıflandırılan havayolu şirketlerinin sayısında 2021 yılına göre düşüş yaşandı.

Sektör açısından iyi bir haber olarak nitelendirilen bu durum, 2019 yılına kıyasla giderek daha fazla havayolu şirketinin kredi notunun bu kadar düşük olmasıyla da dengeleniyor.

Pandemi sırasında havayollarının ek borç almak zorunda kalması nedeniyle kredi notları düşürüldü ve bu da notu düşen şirketlerin finansman maliyetlerinin artmasına neden oldu.

Bu zorlu senaryo, 2022'den itibaren artan faiz oranlarıyla daha da kötüleşirken, içinde bulunduğumuz dönemde sadece kredi notları iyileşmekle kalmıyor, aynı zamanda sektörün mali sağlığı da iyileşiyor.

Ek olarak, bu yıla ilişkin ön mali değerlendirmeler, nominal borç seviyelerinin 2019 seviyelerinin biraz üzerine gerilediğini ve tahmini net borç/düzeltilmiş FAVÖK oranının 3,8 olarak 2017-2019 ortalaması olan 4'ten biraz daha iyi olduğunu gösteriyor. Bu da bunu kanıtlıyor.

Ancak nominal borcun azalmasının, önemli ölçüde yüksek faiz oranları nedeniyle havayollarını yüksek borç ödeme maliyetleriyle karşı karşıya bırakması bekleniyor.


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu