Güncel Haberler

Gazze’de ateşkes için Paris’te dörtlü görüşme

Hamas yetkilisi, “Önerimizi Mısırlılarla görüştük ve onlar Paris’ten dönene kadar bekleyeceğiz” dedi.

REKLAM

İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşı sona erdirmek amacıyla İsrail, ABD, Mısır ve Katarlı yetkililer, Fransa’nın başkenti Paris’te ateşkes diplomasisi gerçekleştirdi. Çatışmaların sona erdirilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması yönündeki görüşmelerin “son haftalardaki en ciddi girişim” olduğu belirtildi.

Hamas ile İsrail arasında 7 Ekim’de başlayan savaşta taraflar, Tel Aviv yönetiminin saldırılarını durdurmak ve rehineleri serbest bırakmak amacıyla Cuma günü Paris’te bir araya geldi.

İsrail yönetimi, Filistinlilerin son sığınağı Refah şehrine saldırı hazırlığındayken, arabulucular da ateşkes çalışmalarına hız verdi. Bu arka plana karşı Paris’teki görüşmeler, İsrail’in Mossad istihbarat servisi başkanının Katar, Mısır ve ABD’den yetkililerle ayrı bir toplantısıyla başladı.

İsminin gizli kalmasını isteyen diplomatik kaynak, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Ciddi müzakerelerin başlatılması yönünde ilerleme kaydedilebileceğine dair iyimserlik işaretleri var” dedi. Mısır kanalı Al Qahera TV News de görüşmelerin başladığını duyurdu.

Mısır istihbarat şefi Abbas Kamel, ülkesinde Hamas lideri İsmail Haniye ile görüştükten sonra ateşkes görüşmeleri için Paris’e gitti.

Bir Hamas yetkilisi, Kahire’deki ateşkes görüşmelerinin tamamlandığını belirterek, arabulucuların İsrail ile hafta sonu görüşmelerinin ne sonuç vereceğini görmek için beklediklerini söyledi.

Hamas yetkilisi, “Önerimizi Mısırlılarla görüştük ve onlar Paris’ten dönene kadar bekleyeceğiz” dedi.

Netanyahu savaş sonrası Gazze planını hükümete sundu

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, Netanyahu’nun dünkü kabine toplantısında sunduğu plan, Gazze Şeridi’ni askerden arındırmak, güvenlik nedeniyle İsrail’in hareket özgürlüğünü korumak ve Filistin’in yardım ve işgali için BM Birleşmiş’e destek vermek. Yakın Doğu’daki Mülteciler (UNRWA). ) kapanıyor.”

Plana göre İsrail, Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria’da güvenlik ve askeri konularda hareket özgürlüğünü koruyacak ve ABD koordinasyonunda Mısır-Gazze sınırında tampon bölge oluşturarak “kaçakçılık girişimlerini” önleyecek. .

Netanyahu’nun hükümete sunduğu yol haritasına göre Gazze’nin sivil idaresi “yönetim becerisine sahip profesyonellere” emanet edilecek; Bu kişiler “teröre destek veren devlet ve kuruluşlarla ilişiği olmayacak” ve maaşlarını onlardan alamayacaklar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking