Güncel Haberler

Fransa bugün sandık başında: Olası senaryolar neler? – Son Dakika Dünya Haberleri

Aşırı sağ ilk kez iktidara gelirken, ikinci turda merkez ve sol partiler “bariyer” adı verilen bir taktiğe başvuruyor. Sol partilerin kurduğu Yeni Halk Cephesi ve Başkan Emmanuel Macron'un Rönesans partisini de içeren Birlikte ittifakı, aşırı sağ karşıtı oyların “boşa gitmesini” önlemek için müdahale etti.

Fransız seçim sistemine göre ilk turda oyların yüzde 50'sinden fazlasını alan adaylar doğrudan parlamentoya giriyor. Diğer bölgelerde oyların yüzde 12,5'inden fazlasını alan ikinci tura gidiyor. İkinci turda çoğunlukla iki aday kalsa da bazı bölgelerde 3, hatta 4 aday yeniden karşı karşıya gelebiliyor.

İkiden fazla adayın yeniden yarıştığı bölgelerde aşırı sağdaki adayın karşıt ismini destekleme taktiğine “baraj” ya da “cumhuriyetçi cephe” deniyor.

Bu stratejinin bir parçası olarak sol ve merkez adaylar ülkedeki 300 seçim bölgesinin 200'ünden fazlasından çekilme kararı aldı. Dolayısıyla amaç bu partilerin taraftarlarını aşırı sağın karşıt adayı üzerinde birleştirmektir.

Bu taktik işe yararsa Ulusal Birliğin mutlak çoğunluğa ulaşması pek mümkün görünmüyor. Ancak seçmenlerin parti liderliğinin kararına tam olarak saygı göstermeme ihtimali de var. Üstelik Macron'un aşırı sağı olduğu kadar solu da tehlike olarak nitelendirmesi, merkez seçmenlerin sol ittifaka taktiksel oy verme olasılığını azaltabilir.

İkinci turda adayların belirlenmesinin ardından oluşturulan projeksiyonlara göre hiçbir partinin mecliste 577 sandalyede salt çoğunluğu elde etmesi beklenmiyor.

Araştırma firması Harris Interactive'in öngörülerine göre Ulusal Birlik ve Cumhuriyetçi destekçileri 190 ila 220 arasında milletvekili seçecek. Baraj taktiği öncesinde Ulusal Birliğin sandalye sayısının 250 ile 300 arasında olması gerekiyordu.

Sol görüşlü Yeni Halk Cephesi'nin parlamentoda 159-183 sandalye elde edeceği tahmin ediliyor.

Macron'un ittifakının 100'den fazla sandalye kaybedip 110 ile 135 arasına düşmesi bekleniyor.

Ancak Ulusal Birliğin “fiili lideri” Marine Le Pen, seçimlere katılımın yüksek olması halinde mutlak çoğunluğun elde edilebileceğini iddia ediyor.

Ülkede konuşulan olası seçim sonrası senaryolar şöyle:

Marine Le Pen, seçimlere katılımın yüksek olması halinde salt çoğunluğun elde edilebileceğini iddia ediyor.

AŞIRI SAĞ DEVLET

İlk senaryoda Ulusal Birlik, milletvekili sayısını 2017'de 8'den rekor seviyeye çıkaracak ve parlamentodaki en büyük parti haline gelecek.

Baraj sisteminin işe yaramaması ve aşırı sağın destekçilerinin salt çoğunluğunu elde etmesi durumunda Başkan Macron, hükümet kurma görevini Ulusal Birlik lideri Jordan Bardella'ya emanet edecek.

28 yaşındaki Bardella, Vichy rejiminden bu yana ülkenin ilk aşırı sağ başbakanı olacak.

Macron-Bardella çifti, cumhurbaşkanı ve başbakanın farklı siyasi kanatlardan geldiği “bir arada yaşama” adı verilen sisteme göre ülkeyi yönetmeye çalışacak.

Kazanırsa 28 yaşındaki Bardella, Vichy rejiminden bu yana ülkenin ilk aşırı sağ başbakanı olacak.

ÇOĞUNLUK OLMAYAN BİR MECLİS

Mevcut durumda en muhtemel ihtimal hiçbir partinin parlamentoda çoğunluğu sağlayamamasıdır.

Bu durumda Macron bir “büyük koalisyon” kurmaya çalışabilir.

Kendi grubundaki milletvekillerini, Cumhuriyetçileri ve sol görüşlü Yeni Halk Cephesi'nin bazı üyelerini küresel bir birlik hükümeti kurmaya ikna edebilirdi. Ancak böyle bir koalisyonun mutlak çoğunluğa ulaşabileceği kesin değil.

Öte yandan Macron'un mevcut parlamentoda salt çoğunluktan daha az milletvekili vardı.

Macron'un bir yıl daha parlamentoyu feshetme yetkisi yok

DRAGHI TARZI TEKNİK DEVLET

Fransa'da sıklıkla Mario Draghi'nin formülü olarak tanımlanan olasılık, İtalya'da 2021-2022 yılları arasında iktidarda kalacak teknik hükümete benzer bir çözüme başvurulmasıdır.

Fransız basınının da “uzmanların hükümeti” olarak adlandırdığı bu seçenekte ekonomist, bürokrat ve diplomatlardan oluşan bir kabinenin kurulması mümkün olabilir.

Ancak bu seçeneğe karşı çıkanlar, sistemsel ve kültürel farklılıklar nedeniyle İtalya örneğinin Fransa'ya uyarlanamayacağını savunuyor.

İlk tur seçimlerin ardından ülkede aşırı sağ karşıtı protestolar yaşandı

KAOS

Parlamentoda çoğunluk sağlanamadığı takdirde ülke keşfedilmemiş sulara girecek.

Macron'un bir yıl daha parlamentoyu feshetme yetkisi bulunmuyor. Hükümet kurma çabalarının aylar sürmesi veya başarısızlıkla sonuçlanması durumunda ne olacağına dair net bir tahmin yok.

Basında bu durum, “1958'den bu yana görülmemiş bir istikrarsızlık”, “5. Cumhuriyet meçhul sularda”, “tedavisi mümkün olmayan bir siyasi kriz” ve “kaos” gibi ifadelerle özetleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi