Güncel Haberler

Elektrik tüketicileri için yeni dönem

EPDK'dan yapılan açıklamaya göre kurum, Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikleri içeren taslağı resmi internet sitesinde kamuoyunun görüşüne açtı.

Bu kapsamda 15 gün süreyle yetkili kurum ve sektörlerin görüşleri toplanacak ve Konsey, gerekli görülmesi halinde değişiklik yapılarak taslak üzerinde nihai karara varacak.

Proje kapsamında faturalarını düzenli ödeyen konut abonelerinden yeni sözleşmelerde herhangi bir depozito ücreti alınmayacağı öngörülüyor. Şu anda konut abonelerinden 680-1135 lira güvenlik ücreti alınıyor. Borç nedeniyle sözleşmesi iptal edilen aboneler, yeni abonelik almak için %50 oranında ek güvenlik ücreti öderler.

Öte yandan yabancı tüketicilerin genel olarak aboneliklerini iptal etmeden kullanım yerinden çıktıklarını tespit eden EPDK, adli takibe tabi kalan borç miktarını da artırarak yeni bir tedbir aldı.

Güzergahın kabul edilmesi durumunda tahsilat riski nedeniyle yabancı tüketicilerden ilk geçişlerde mevcut %50 ilave güvenlik ücreti tahsil edilecektir. 24 ay boyunca faturalarını düzenli ödeyen yabancı konut aboneleri de bir sonraki aboneliklerinde depozito ödememe hakkına sahip olacak.

Taslağın bir parçası olarak sunulan değişiklik, sektörü dijitalleşme dünyasına adapte etmek için kağıt ve zaman israfının önlenmesini amaçlıyor. Bu nedenle, yüz yüze akdedilen ve çok sayıda sayfadan oluşan perakende sözleşmelerinde aboneye imza atılması gerekmeyecek, bunun yerine imzaya ilişkin temel bilgilerin yer aldığı bir özet sayfası sunulacaktır. Sözleşmenin tamamı aboneye dijital formatta teslim edilecektir.

Feshedilen perakende satış sözleşmesi kapsamında unutulan, talep edilmeyen ve iade edilmeyen kalan depozito bedeli, her halükarda hak sahibine teslim edilecektir. Ancak hak sahibine ulaşılamadığı durumlarda toplam tutar tarifeden düşülerek tüm tüketicilere tarife indirimi olarak yansıtılacaktır. İlgili abonelerin teminat bedeli hakkı kalıcı olacak ve ilgili şirketler talep halinde ilgili ücreti ödemekle yükümlü olmaya devam edecek.

Kaçak elektrikle mücadelede yeni dönem

Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler aynı zamanda elektriğin kaçak kullanımına karşı yeni tedbirleri de içeriyor. Kaçak elektriğin tespiti, birikimi, faturalanması ve tahsili aşamalarında şirketlerin uygulamalarındaki eksiklikler giderilecek ve dağıtım şirketleri arasında ilgili işlemlerde uygulama birliği sağlanacak.

Kaçak elektrik kullanımına ilişkin ceza katsayısı artırılacak, kaçak elektrik kullandığı tespit edilen kişiler daha fazla ceza ödeyecek. Kaçaklık oranının yüksek olduğu bölgelerde kanun ve asayiş sorunu yaratmadan kaçak kaçışların tespit edilmesi ve miktarının önlenmesi için her türlü teknoloji ve veri kullanım imkanları artırılacaktır.

Değişiklik kapsamında dağıtım şirketi, kaçak elektrik faturalarını borçluya bildirmeden yasal işlem başlatamayacak. Öncelikle kaçak tüketime ilişkin yüksek ceza katsayılı fatura kesilecek ve bu faturanın ödenmemesi halinde dağıtım şirketi bildirimde bulunarak yaptırım uygulayacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom