DEM Parti – CHP toplantısı sonuçlandı: 'Torunlarımıza huzurlu bir ülke borçluyuz'
DEM partisi heyeti ile CHP heyeti arasında İmralı ziyaretine ilişkin bilgilendirme toplantısı bir buçuk saatten fazla sürdü. AK Parti ile Pazartesi günü yapılan toplantı 1 saat 20 dakika sürdü. DEM partili heyetin en uzun iki görüşmesi CHP ve AK Parti ile oldu.
Toplantıya ilişkin bilgilendirme toplantısı kapsamında Salı günü Eşitlik ve Demokrasi için Halk Partisi (DEM Parti) heyeti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyetiyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) hazır bulundu. Kürdistanlı işçilerle bir araya geldi. Parti lideri (PKK) Abdullah Öcalan İmralı'da buluştu.
Bir buçuk saatlik toplantının sonunda ilk açıklamayı yapan Özgür Özel, şunları söyledi: “Cumhuriyet Halk Partisi olarak annelerin gözyaşlarını dindirmek için atılan her adıma katkı sunacağımızı daha önce de belirtmiştik. Yeni şehitlerimiz bizi sarsmasın. Biz de bu görüşlerimizi değerli heyetimizle paylaştık, olumlu ve olumsuzlarımızı çok net bir şekilde dile getirdik” dedi.
Sürecin devamı için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) atıfta bulunan Özel, şunları kaydetti: “Böyle bir sürecin TBMM'nin yönlendirmesi ve denetimi altında yürümesi gerekiyor. Bu konuda hiçbir şüphemiz veya farklı düşüncemiz yok. Adımlar atılmalı.” toplumsal uzlaşmayı ve toplumun en hassas duygularını göz ardı etmeden alınır.” Bunun gerekli olduğunu ifade ettik” dedi.
Gazi ve şehit ailelerinin hassasiyetine ilişkin mesaj veren Özel, şunları kaydetti: “Şehit ve gazi ailelerinin süreç içerisinde rencide edilmeden, kaygı ve duygularının ifade edilebileceği mekanizmaların kurulması yönünde önerilerimizi de dile getirdik. Bu süreçten hariç tutuldu.”
Anayasa değişikliği hipotezi
Bahçeli'nin Öcalan'ı araması ve ardından İmralı'ya gitmesiyle gelişen sürecin bir 'Anayasa' müzakeresi olduğuna dair spekülasyonlara değinen Özel, şöyle konuştu: “Toplum da merak ediyor: 'Siyasi çıkar var mı?', 'Bu mudur?' Anayasa değişikliğinin ilk adımları mı?', 'Bu ihtimali tamamen dışlayan bir süreçte olmamız gerektiği konusunda mutabakata vardığımızı görmekten memnuniyet duyduğumuz bir noktadayız' dedi.
Atılacak tüm adımların demokratik, hukuka uygun ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirten CHP Lideri Özel, şöyle konuştu: “Türkiye'de barış için atılacak adımlar, Türkiye'nin geleceğe dair umutlarını yükseltme ve terörü durdurma yönünde ifade edilen arzuya dayanmalıdır. Hiçbir siyasi kazanç veya pazarlık beklemeden kan döküldü.” “Endişeleniyoruz” dedi.
“Bu küçük bir grubun siyasi manevrası değil”
Özel'in ardından DEM partisi heyeti adına konuşan Sırrı Süreyya Önder, şunları söyledi: “Çok kapsamlı bir toplantı yapma fırsatı bulduk. Her şeyden önce onların endişelerini, itirazlarını dinledik. Verilen destek, hatta daha fazlası, çünkü bu küçük bir grubun siyasi manevrası değil” dedi.
Barışın sağlanması için sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri gerektiğini belirten Sırrı Süreyya Önder, şöyle konuştu: “[Endişe ve itirazlar] Bu, tüm toplumun geleceğini etkileyen bir konu olduğundan herkesi dinleyip çözüm üretmeliyiz. Huzurlu bir vatanı çocuklarımıza, torunlarımıza borçluyuz ve bu borçtan kaçamayız, bu sorumlulukla yaklaşıyoruz. Konuşmasını şöyle tamamladı: “Toplum olarak bunu hep birlikte başaracağımızın inancıyla hepinizi selamlıyoruz.”
DEM partisi heyeti ile CHP heyeti arasında İmralı ziyaretine ilişkin bilgilendirme toplantısı bir buçuk saatten fazla sürdü. AK Parti ile pazartesi günü yapılan toplantı 1 saat 20 dakika sürdü. DEM partili heyetin en uzun iki görüşmesi CHP ve AK Parti ile oldu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığındaki heyette CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen ve Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da yer aldı.
CHP'nin uzun süre parti lideri Özel'in toplantıda bulunup bulunmayacağı konusunda tartıştığı ancak daha sonra bu yönde karar aldığı bildirildi.
DEVA ve Re-Prosperity Salı günü heyetin takviminde yer alıyor
Milletvekili Van Pervin Buldan, TBMM Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder ve partinin deneyimli üyelerinden Ahmet Türk'ün de aralarında bulunduğu DEM Parti heyeti, CHP toplantısının ardından saat 13.00'te DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı ziyaret edecek.
DEM Partisi toplantısının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi, saat 15.30'da Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile bir araya gelecek.
TBMM'de ilk görüşmeler 2 Ocak Perşembe günü TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve “İmralı” çağrısını başlatan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile gerçekleşti. .
Gelecek Partisi, AK Parti ve Saadet Partisi heyetleriyle görüşmeler 6 Ocak Pazartesi günü gerçekleşti.
Bahçeli, Öcalan ile İmralı'yı görüşmeye çağırdı
Bahçeli, 1 Ekim 2024'te TBMM'nin açılışında DEM parti sıralarında el sıkıştığından bu yana Abdullah Öcalan'a birçok çağrıda bulundu.
Grubun 15 Ekim'deki toplantısında Öcalan'ın Türkiye'ye getirildiğinde “Türkiye'ye döndüğümde askerlik yapacağım” sözlerini hatırlatan Bahçeli, PKK liderinden örgüt militanlarına silahlarını bırakıp teslim olmaları yönünde talimat vermesini istedi ve ” Tek taraflı olarak terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini ilan ediyorum.” “Bırakın yapılsın,” diye talep etti kelimelerle.
Bu konuşmadan tam bir hafta sonra Bahçeli, Öcalan'ı bir kez daha telefonla arayarak PKK lideri üzerindeki tecridin kaldırılmasını ve ardından Meclis'te konuşma yapmasını talep etti.
“Terör liderinin tecridi kalkacaksa gelsin TBMM'deki DEM parti grubu toplantısında konuşsun, terörün tamamen bittiğini, örgütün ortadan kaldırıldığını haykırsın. Umut hakkının kullanılmasına ilişkin olarak insanların bundan faydalanmasının yolu açılmalıdır.”
Şanlıurfa DEM Partisi Milletvekili Ömer Öcalan, 23 Ekim Çarşamba günü İmralı Cezaevi'nde amcası Abdullah Öcalan ile görüştü.
DEM Milletvekili Öcalan, açıklamasında “Güç bende” dedi.
MHP lideri Bahçeli, 26 Ekim'de Ankara'da katıldığı Ziya Gökalp sempozyumunda “yeni çözüm süreci”ne ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bahçeli burada yaptığı konuşmada Kürt ve Türk toplumu ilişkilerine ilişkin mesajlar aktararak, şunları söyledi: “Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa Türk değildir; sevmeyen bir Kürt varsa Türkleri sever. Türk değil;
Bahçeli, Türkler ve Kürtlerin “ortak bir düşman ve ortak bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu” söyledi.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla 28 Ekim'de bir mesaj yayınlayan MHP lideri, “Türkiye Cumhuriyeti'nin Kürt sorunu yoktur, hiçbir zaman da olmayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir ağırlığı, etnik veya etnik kökeni yoktur. mezhepsel ikilem.”
Bahçeli son olarak 26 Kasım'daki grup konuşmasında şunları söyledi: “İmralı ile DEM grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeden gerçekleşmesini ve çağrımızı kararlılıkla tekrarlamasını bekliyoruz.”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Aralık Pazar günü “İmralı” açıklamasına destek vererek, şunları söyledi: “İmralı ile yapılacak müzakereler sonucunda terörün sona ereceği, terör örgütünün yeniden hayata geçeceği ortak gelecek ideali ortaya çıkacak.” Kaldırılması, insan ve millet sevgisi çerçevesinde anlatılmalıdır.”
Türkiye'de çözüm süreci
Çözüm süreci, Türkiye'de PKK ile Türk devleti arasında 2013-2015 yılları arasında başlatılan müzakereleri ifade ediyor. Bu süreç, Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesi amacıyla başlatılmıştı.
Sürecin temel unsurları arasında silahsızlanma, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine ilişkin hakların genişletilmesi yer alıyordu. PKK lideri Abdullah Öcalan bu müzakerelerde kilit rol oynadı. Ancak 2015 yılında çatışmaların yeniden başlamasıyla çözüm süreci fiilen sona erdi. Bu dönem Türkiye'deki siyasi dinamiklerde önemli değişikliklere neden oldu.
28 Kasım 1978'de Diyarbakır'ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve birçok devlet tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.
PKK militanları yaklaşık 40 yıldır sürdürdükleri saldırılarda resmi rakamlara göre 15 bine yakın insanı öldürdü.
PKK elebaşı Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından bu yana Marmara Denizi'ndeki İmralı Cezaevi'nde bulunuyor.