Canan Karatay ”Hamileler sakın bunu yemesin” diyerek uyardı
Hamilelik esnasında tüketilen yoğun miktarda şeker; bebeklerde pankreas, kalp ve bağırsak gibi birçok organın gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Annelerin bu dönemde doğal besinler almaları gerektiğini belirten Canan Karatay, yapay gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyledi.
İyot eksikliğinin tiroit, meme kanseri, bağırsak kanseri ve diğer sağlık sorunlarına sebep olabileceğini de hatırlatan Karatay, bağışıklık sistemini güçlendirmekte, iyotun önemli bir mineral olduğunu vurguladı.
Hamileliğin ilk 3 ayında pastörize edilmemiş süt, kabuklu deniz ürünleri, suşi gibi yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
Mevsimine göre meyve-sebze tercih edilmeli ya da endüstriyel ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
İlk üç aylık dönemde bebek tüm ihtiyacını anneden karşılayacağı için annenin günlük beslenmesine ekstra bir enerji ilave etmesine gerek yoktur. Fakat bu, annenin düzensiz beslenmeye devam edebileceği anlamına gelmez.
Annenin günlük olarak en az tek bir öğünde; kırmızı et, balık, kurubaklagil gibi besinler tüketmesi gerekir. Ayrıca günlük 3 bardak süt veya yoğurt, 5-6 porsiyon kadar sebze ve meyve tüketimini tamamlanması, daha sağlıklı bir gebelik geçirmesine yardımcı olabilir.
Karbonhidrat olarak ise kepekli ürünler yerine tam buğday ekmeği, tam tahıl ekmeği, çavdar ekmeği gibi vitamin ve mineral içeriği yüksek ekmek türleri tüketmeleri önerilir.
Anne adayının rahatlamak için tükettiği bitki çayları düşük yapmaya yol açabildiğinden, tüketimi önerilmez. Özellikle; rezene, zerdeçal, civanperçemi, mine çiçeği, ada çayı, barut ağacı kabuğu, sinameki ve yeşil çay tüketmek bu dönemde sakıncalı olabilir.
Zerdeçal hamilelikte rahim hareketlerini artırarak düşük yapmaya sebep olabilir. Annenin aşırı kafein tüketimi, bebeğin kemik yoğunluğu ve kalsiyum içeriği üzerinde zararlı etkilere sahiptir. Annenin yüksek dozda kafein alması birçok mineralin emilimini engellemekte ve kansızlık riskini arttırmaktadır.
Kafein denildiğinde akıllara ilk kahve geliyor olsa da aslında kakao, çikolata, gazlı içecekler, siyah ve yeşil çayda da kafein bulunmaktadır. Bu nedenle günde maksimum 3-4 bardak açık ve limon ilaveli çay ile kafein alımınızı sınırlamaya çalışmalısınız. Kahve tüketimi ise günde 1 fincanı geçmemeli.