Güncel Haberler

Balıklı Rum Hastanesi eski günlere dönmeye hazırlanıyor

Kazlıçeşme Mahallesi'nde 1894 yılında inşa edilen Balıklı Rum Hastanesi Yaşlı Binası, 4 Ağustos 2022'de çıkan yangında ağır hasar gördü.

Yangının ardından başta ahşap çatı bölümü olmak üzere ciddi hasar nedeniyle kullanılamaz hale gelen binanın restorasyon çalışmaları İstanbul Valiliği, Zeytinburnu Belediyesi ve hastane yönetiminin koordinasyonunda başladı.

2 yılı aşkın süredir devam eden restorasyon kapsamında binanın dış cephe ve çatı çalışmaları tarihi binanın aslına uygun olarak tamamlanarak, eski görünümüne kavuşturuldu.

Binanın içinde yürütülen yenileme çalışmaları devam ederken, elektrik sistemi yüzde 95, seramik kaplama yüzde 70, sıhhi tesisat sistemleri ise kısmen tamamlandı. Isıtma sistemi inşaatına başlandı.

[Fotoğraf: AA]

Türkiye'nin en eski hastanelerinden biri

Restorasyon çalışmalarına ilişkin açıklama yapan Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Başkanı Konstantin Yuvanidis, binanın Türkiye'nin en eski hastanelerinden biri olduğunu ve Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethinden bir yıl sonra kararnameyle kurulduğunu söyledi. daha önce Galata'da Tekfur Sarayı tarafında bulunan hastanenin ise 1753 yılında inşa edildiğini belirterek, Zeytinburnu'na taşındığını söyledi.

Hastanenin 1894 yılında şimdiki yerine taşındığını belirten Yuvanidis, 2022 yılında yaşanan yangının ardından kronik akıl hastalarının tedavi edildiği geriatri koğuşu ve yaşlılar binasındaki hastaların hastanenin diğer bölümlerine taşındığını hatırlattı. .

Yangının ardından devlet yetkililerinin hemen konuyla ilgilendiğini, yangının ertesi günü de İstanbul Valisi Davut Gül başkanlığında toplantı yapıldığını belirten Yuvanidis, şöyle konuştu: “Liderimiz (Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan) her zaman yanımızdaydı. Devlet verdiği sözü tuttu. Binanın dış cephesi tamamen bitti. İçeride daha pahalı tadilatlar var” dedi.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

Restorasyonda yanmaz malzemeler kullanıldı

Yaşlılar binasının hastanedeki en eski bina olduğunu belirten Yuvanidis, yangın sonrasında binanın özellikle çatısının kullanılamaz hale geldiğini ve bu nedenle restore edilmesi gerektiğini kaydetti.

Yangından bir ay sonra restorasyon çalışmalarının tam teçhizatla başladığını söyleyen Yuvanidis, şöyle konuştu: “Şubat depreminin etkisi az da olsa oldu. Burada 50 kişi çalışırken bir günde bu sayı 10'a düştü. Ama iş tamamen bitti. Devlet yaptı” Artık yapılması gereken her şey kaldı. “Ekonomik koşullar nedeniyle de gecikti. Maliyetler üç katına çıktı, bu yüzden yavaş yavaş tamamlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Tarihi bir yapı olması nedeniyle alınan izinler kapsamında restorasyonun yapıldığını belirten Yuvanidis, şu bilgileri paylaştı: “Çatısı ahşap olduğundan alınan tedbirler kapsamında yangından büyük zarar gördü. Restorasyon sırasında ahşap kısım tamamen sökülerek yanmaz malzemelerle kaplandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
gaziantep escort