Güncel Haberler

Bakan Uraloğlu: 8 ayda 7,8 milyon ton yük taşındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ulusal demiryolu ağında 439 kilometrelik 286 iltisak hattıyla Ocak-Ağustos döneminde 7 milyon 842 bin ton yük taşındığını açıkladı. Bu hatlarda yapılan taşımaların tüm demiryolu taşımacılığının yaklaşık yüzde 45'ini oluşturduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, demiryoluyla 2024 yılının 8 ayında toplam 17 milyon 449 bin 75 ton eşya taşındığını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, üretim merkezlerine hammadde, yarı mamul ve nihai ürünlerin taşınması için fabrikalara doğrudan bağlantı sağlayan ana hatların; Bunun sanayicilerin, üreticilerin ve ihracatçıların rekabet gücünü arttırdığını vurgulayarak, Türkiye'nin ulusal demiryolu ağında 439 kilometre uzunluğunda 286 bagaj hattı olduğunu söyledi. Bakan Uraloğlu, bu hatlarda yapılan taşımaların tüm demiryolu yük taşımacılığının yaklaşık yüzde 45'ini oluşturduğunun altını çizdi. Uraloğlu, şöyle konuştu: “2024 yılının ilk 8 ayında demiryoluyla toplam 17 milyon 449 bin 75 ton eşya taşındı. Bu 8 aylık dönemde iltisak hatlarıyla 7 milyon 842 bin 981 ton eşya taşındı. Bu rakamın yıl sonunda 11,5 milyonu aşacağını tahmin ediyoruz” dedi. dedi. Bakan Uraloğlu, 2053 hedefleri doğrultusunda karayolu yük taşımacılığının payının yüzde 72'den yüzde 57'ye, demiryolu taşımacılığının payının da yüzde 5'ten yüzde 22'ye çıkarılmasının planlandığını vurguladı.

13,3 KİLOMETRELİK ORTAK HATTA İNŞAAT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, iltisak hatlarının sayısının artırılması için Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM), TCDD ve TCDD Taşımacılık'ın yanı sıra sektör paydaşlarıyla ortak çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Toplam uzunluğu 13,3 kilometre olan Gelemen-Tekkeköy ve Yenikent-Kazan Soda bağlantı hatlarında yapım çalışmalarının devam ettiğini belirten Bakan Uraloğlu, demiryollarının yük taşımacılığındaki payının artırılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Uraloğlu, şöyle konuştu: “12. Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda 74,5 kilometresi TCDD, 141 kilometresi AYGM olmak üzere toplam uzunluğu 439 kilometre olan iltisak hatlarına toplam 215 kilometre ilave edildi. Kavşağın tamamı lojistik merkezlerin fabrika, sanayi, OSB ve limanlarla bağlantısını sağlayacak şekilde tasarlandı. Uzunluğumuzu 654 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

“Demiryolları çevre dostu, ekonomik ve güvenilir bir ulaşım alternatifi olarak öne çıkıyor”

Türkiye'de demiryolu yük taşımacılığının önemine değinen Bakan Uraloğlu, demiryollarının her zaman çevre dostu, ekonomik ve güvenilir bir ulaşım alternatifi olarak öne çıktığını söyledi. Türkiye'nin sanayileşme sürecinde demiryolu taşımacılığının kritik rolünü vurgulayan Uraloğlu, demiryolu taşımacılığında bağlantı hatlarının ulusal demiryolu ağına ürün tedarikinde önemli rol oynadığının altını çizdi.


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom