Güncel Haberler

Aya Yorgi dağılıyor! – Kültür ve sanata dair son dakika haberleri

Kilisenin restorasyon kararı 2016 yılında alınmasına rağmen dokuz yıldır tek bir çivi çakılmadı. Kilise alanının girişindeki kulübe harabe halinde olup, kilise duvarları sprey boyayla yıkılmıştır.

RANDAGGIO MÜZESİ

Kilisenin restorasyon kararı, AKP'li Münür Şahin'in belediye başkanı, Nabi Avcı'nın ise kültür ve turizm bakanı olduğu 2016 yılında alınmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yatırım bütçesine dahil edilen ve 2017 yılında Anıtlar Komisyonu tarafından onaylanan restorasyonun iki yıl içinde tamamlanması planlanmış ve “müze” vaadi verilmişti. Osmaneli çevresindeki taşınır kültür varlıkları bile kilisenin önündeki alanda kaderine terk edildi.

Kilise daha önce iki kez ihale edilmiş, ihaleyi kazanan firmaların restorasyonu yapmaması nedeniyle restorasyonun 2021 yılında tamamlanmasına karar verilmiş ancak yine sonuç alınamamış. 2021 yılında kilisenin restorasyonu Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne devredildi.

Osmaneli Belediyesi yetkilileri, Aya Yorgi Kilisesi'nde restorasyon çalışmalarının devam edip etmediği sorulduğunda şu anda bir çalışma olmadığını, eski bir bakanlık yetkilisi ise 2023 yılına kadar herhangi bir çalışma yapılmayacağını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan herhangi bir yanıt alamadık. Turizm.

ÇAPRAZ YAPI

Üç nefli, haç ve kubbe planlı bir bazilikadır; 1874 yangınından sonra Lefke'yi yeniden inşa etmek için gelen Macar bir mühendis tarafından 1876-1878 yılları arasında “Lefke taşı” kullanılarak inşa edilen ve neoklasik mimariye sahip kilise, mahalledeki en önemli gayrimüslim eserdir. Kilisenin mülkiyeti 10 yıl önce özel mülkiyetten Osmaneli Belediyesi'ne geçmişti.

Kilisenin etrafındaki çarpık yapılaşma da kötü bir görünüme neden oluyor. Kilise etrafındaki betonarme binaların inşaatının dört katlı olduğunu ancak yükseklik farkından yararlanılarak beş kata kadar çıkarılabileceğini de bilmekte fayda var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom