Güncel Haberler

Sigaranın Kalıcı Yan Etkileri Ortaya Çıktı! Ölümden sonra da devam ediyor

Arkeologların araştırmaları, tütünün sigara içenlerin kemiklerinde sadece yaşam boyunca değil, ölümden sonra da yüzyıllarca süren izler bıraktığını ortaya çıkardı. Leicester Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 12. ve 19. yüzyıllar arasında İngiltere'de gömülü insan kalıntılarını inceleyerek tütünün kemikler üzerindeki derin etkisini ve bunun, kırık riskinin artması gibi kemikle ilgili koşullarla bağlantısını ortaya çıkardı.

ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLERE NEDEN OLUYOR

Çalışma, tütünün yaklaşık 500 yıl önce Batı Avrupa'ya girişinin insan iskelet yapısında önemli değişikliklere neden olduğunu vurguluyor.

Arkeologlar, iskeletin sigara içen birine ait olup olmadığını belirlemek için diş kanıtları ve pipo kullanımından kaynaklanan lekeler veya aşınmalar aradı. Ancak dişlerin eksik olduğu durumlarda bu yöntem çoğu zaman etkisiz kalıyordu.

iStock-505050189

Leicester Üniversitesi ekibi, bilinen tütün kullanıcıları ve sigara içme geçmişi bilinmeyen kişilerden alınan 323 kortikal kemiği inceledi. Bu kemikler, kemiklere güç veren yoğun dış tabakayı kaplıyordu.

Araştırmacılar kemiklerin moleküler yapısını analiz ettiler ve sigara içenlerin kemiklerini sigara içmeyenlerin kemiklerinden ayıran 45 farklı moleküler özellik belirlediler.

NET BİR İZ BIRAKIN

Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmada şu iddialar ortaya atıldı: “Tütün kullanımı, insan kemiklerinde, tütün kullanımı bilinmeyen kişilerde kullanımın tespit edilmesini sağlayacak kadar belirgin izler bırakıyor. “Arkeolojik insan iskelet kalıntıları, tütün kullanımına bağlı hastalıklar da dahil olmak üzere geçmiş patolojik ve sağlık durumlarını incelemek için kullanılabilecek doğrudan kanıtlar sağlama potansiyeline sahiptir.”

iStock-1492026193

Araştırmanın ortak yazarlarından biri olan Dr. Sarah Inskip şunları söyledi: “Araştırmamız, geçmişte tütün kullanmış ve kullanmamış kişilerin kemiklerinin moleküler özelliklerinde önemli farklılıklar olduğunu göstermektedir. Bu bulgu, tütün kullanımının etkilediğini göstermektedir. Devam eden araştırmamız bu farklılıkların nasıl ortaya çıktığını anlamayı amaçlıyor, bu da tütün kullanımının belirli bölgelerde neden oluştuğunu açıklıyor.” “Bunun kas-iskelet sistemi ve diş bozuklukları için bir risk faktörü olduğunun anlaşılmasına yardımcı olabilir.”

KEMİKLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ AZ ARAŞTIRILMIŞTIR

Sigaranın yumuşak doku ve organlar üzerindeki zararlı etkileri (akciğer, mesane ve gırtlak kanserinin yanı sıra felç ve koroner kalp hastalığı riskinin artması gibi) iyi belgelenmiş olsa da kemikler üzerindeki etkisi daha az incelenmiştir.

iStock-1067296626

Sigara içmenin düşük kemik yoğunluğu, artan kırık riski ve periodontitis gibi kemikle ilgili durumlarla ilişkili olduğu bilinmektedir.

Araştırma, sigara içmenin tarihsel yaygınlığına ışık tutuyor ve aynı zamanda tütünün insan sağlığı üzerindeki küresel ve kalıcı etkisini de vurguluyor.

Önceki içerik Sonraki içerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber