Güncel Haberler

ABD ve İngiltere'den Ukrayna'ya 1,5 milyar dolarlık ek yardım – Son Dakika Dünya Haberleri

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı Davide LammyUkraynalı mevkidaşları diplomatik temaslar için gittikleri Kiev'de Andrii Sybiha ile ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın işgal girişimine karşı Ukrayna'ya verdiği desteği bir kez daha yineledi. “Ukrayna halkının doğrudan görüşümüzü duyması önemli: Ukrayna'nın zaferine olan bağlılığımız tamdır. Ukrayna'nın sadece bugün kendini savunmasını değil, önümüzdeki dönemde de askeri, ekonomik ve demokratik açıdan güçlü kalmasını sağlamak istiyoruz.” dedi.

Blinken, Ukrayna'nın kazanmasını istediklerini açıkça ifade etti. Ukrayna'nın cesur savunucularına ve vatandaşlarına bu hedefe ulaşmak için ihtiyaç duydukları desteği sağlamaya devam etmeye kararlıyız.” dedi.

BLINKEN: “UKRAYNA’YA DESTEĞİMİZ AZALMAYACAK”

Ukrayna'ya verilen desteğin hiçbir ülkeye, partiye veya seçime bağlı olmadığını ve devam edeceğini vurgulayan Blinken, Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya 10 milyar doların üzerinde güvenlik yardımı sağlayan 50'den fazla ülkeyle birlikte hareket ettiklerini hatırlattı. Başkan Vladimir Putin, Blinken şunları söyledi: “Desteğimiz azalmayacak; Birliğimiz bozulmayacaktır. Putin, Ukrayna'nın başarısına kendini adamış ülkeler koalisyonundan ve Ukrayna halkından sağ çıkamayacak.” dedi.

“DAHA FAZLA DESTEK İÇİN ACİL ÇALIŞIYORUZ”

Ukrayna halkının geleceğine yalnızca kendisinin karar vereceği inancından asla vazgeçmediğini söyleyen Blinken, Rusya'nın Ukrayna şehirlerini, vatandaşlarını ve altyapısını acımasızca hedef aldığını söyledi. Blinken, Putin'in İran'dan balistik füze satın alarak saldırganlığını daha da artırdığını kaydetti. “Bu nedenle Ukrayna'ya kendisini etkili bir şekilde savunması için ihtiyaç duyduğu şeyleri sağlamaya devam etmek için acilen çalışıyoruz.” dedi.

“UKRAYNA’NIN HAVA SAVUNMASINA KATKIDA BULUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın temmuz ayındaki NATO zirvesinde Ukrayna'ya 5 stratejik hava savunma sistemi ve onlarca taktik hava savunma sistemi sözü verdiğini hatırlattı. “Bu stratejik sistemlerin çoğunu yaptık. Önümüzdeki haftalarda taahhüdümüzü tam olarak yerine getirmek için çalışıyoruz. “Ukrayna'nın hava savunma sistemlerine katkı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi. Blinken, ülkesinin Ukrayna'ya en büyük güvenlik yardımı sağlayıcısı olmaya devam ettiğini ve Ukrayna'nın savunmasını destekleyen uluslararası koalisyona liderlik ettiğini vurguladı.

717 MİLYON DOLARLIK EK YARDIM

Blinken, Putin'in kış yaklaşırken Ukrayna'nın enerji ve elektrik sistemlerini hedef aldığını hatırlattı. “Bu nedenle bugün Ukrayna'nın enerji ve elektrik şebekesinin onarılmasına yardımcı olacak 325 milyon dolarlık yeni bir fonun duyurusunu yapıyoruz.” dedi. Blinken, savaş bölgesindeki insani yardım ihtiyacının arttığını söyledi. “Bugün aynı zamanda Ukrayna'da ve Putin'in savaşı nedeniyle yerlerinden edilen bölgede yaşayan milyonlarca insana temiz su, yiyecek, barınak ve ilaç gibi hayati hizmetlerin sağlanmasına yardımcı olacak 290 milyon dolarlık yeni insani desteğin duyurusunu yapıyorum.” dedi.

Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'da bıraktığı mayınların ortadan kaldırılması için 102 milyon dolarlık ek fon ayrılacağını açıklayan Blinken, G7 ülkelerinin de Ukrayna'ya destek verdiğini hatırlattı. “ABD ve G7'deki ortaklarımız, Ukrayna'nın yeniden inşası ve savunması için Rusya'nın dondurulmuş varlıklarından 5 milyar dolar sağlama konusunda anlaştılar. Bu taahhüdümüzü sürdürmek ve işlevsel hale getirmek için çalışıyoruz.” Blinken şunları söyledi: Biz ve müttefiklerimiz, Rus savaş makinesini destekleyen ülkelere bunun bedelini ödetmeye devam edeceğiz” dedi. dedi.

LAMMY: “PUTİN'İN EYLEMLERİ BARBARCA”

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Ukraynalı sivilleri özgürleştirmek istediğini iddia eden Putin'in ulusların var olma hakkını reddettiğini vurguladı. Lammy, Putin'in eylemlerini “barbarca” ve “şeytani hikayenin son örneği” olarak nitelendirdi. “Bu emperyalizmdir; bu faşizmdir. Bu hafta diğer otoriter rejimlerin Putin'e nasıl yardım ettiğini, İran'ın balistik füzeler sağlayarak Moskova'yı daha da desteklediğini gördük.” dedi.

İngiltere, ABD ve ortaklarının Tahran'ın küresel güvenliği zayıflatmasına hızlı bir şekilde tepki verdiğini kaydeden Lammy, ülkesinin silah sevkiyatında rol alan Rus kuruluşları ve ticaret gemilerinin yanı sıra İranlı yetkililer ve kuruluşlara da yaptırım uyguladığını söyledi. Lammy, İran'ın Avrupa'ya uçuşlarını kısıtladıklarını söyledi. “Bu, Ukrayna'nın en sadık dostu olarak kalma taahhüdümüzle tutarlıdır ve bu bağlılıktan gurur duyuyorum.” dedi.

782 MİLYON DOLARLIK DESTEK

Kiev'e desteklerinin devam ettiğini vurgulayan Lammy, şöyle konuştu: “Acil insani yardım, enerji ve yeniden yapılanma gibi ihtiyaçlar için Ukrayna'ya bu mali yılda 242 milyon £ dahil olmak üzere 600 milyon £'dan (yaklaşık 782 milyon $) fazla destek sağlayacağız” dedi. Bu yıl sonuna kadar Ukrayna'ya 484 milyon dolar değerinde Dünya Bankası kredi garantisi vermeyi planladıklarını belirten Lammy, şöyle konuştu: “Ukrayna'ya yüzlerce ek hava savunma füzesi, onbinlerce ek topçu ve diğer zırhlı araçlara mühimmat göndereceğiz. yıl sonuna kadar.” dedi.

SYBİHA: “RUSYA’YA YÖNELİK YAPTIRIMLAR ARTTIRILMALI”

Ukrayna'nın yeni dışişleri bakanı olarak Blinken ve Lammy ile ilk görüşmesini gerçekleştiren Andrii Sybiha, verimli temaslarda bulunduklarını söyledi. Ukrayna'nın askeri kapasitesinin güçlendirilmesi ve sağlanacak yardımların görüşüldüğüne dikkat çeken Sybiha, İran'ın Rusya'ya sağladığı balistik füzelerin Avrupa ve Orta Doğu için kabul edilemez bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. “Rusya'ya yönelik yaptırımları artırmalı ve Rusya'nın bu savaşı sürdürmesine olanak sağlayacak kaynaklara erişimini engellemeliyiz.” diyor Sybiha, “Ortaklarımızı kararlı adımlar atmaya çağırıyoruz.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş