Güncel Haberler

2 il için alarm! 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, TÜBİTAK paydaş kuruluşları, İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği ve birçok üniversiteden bilim insanları gezdi deprem bölgesine.

Depremin ardından DEÜ, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Dr. Mustafa Softa ve Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özkan Cevdet Özdağ'a katıldı. Dr. Ercan Ersoy, Dr. Elif Akgün, Dr. Serap Çolak Erol, Dr. Sibel Kayğılı, prof. Eskisehir Osmangazi Üniversitesi'nden. Dr. Volkan Karabacak, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Prof. Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Çağlar Özkaymak. Dr. Fikret Koçbulut, Selçuk Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Serkan Gürgüze'den oluşan ve çok sayıda yüksek lisans öğrencisinin katıldığı ekip, Şirvan fayı, Cizre fayı, Antakya fayı, Ölüdeniz fayı, Malatya fayı ve Orta Anadolu segmenti gibi faylar üzerinde çalışmalar yürütüyor. -Deliler hatası.

''2 YIL İÇİNDE YÜZEYSEL KIRIKLARI İNCELEMEYİ HEDEFLİYORUZ''

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sözbilir, yapılan çalışmalarla ilgili şunları söyledi;
“6 Şubat depreminden sonra 2 yıl içinde hedef tüm fayların, özellikle depremin yüzey kırığı etrafındaki kısmının incelenmesi. 'Bu faylar geçmişte kaç deprem üretti? Kaç kez deprem ürettiler ve ne zaman deprem yarattılar' son deprem ne zaman olacak?' “Bu, bu sorulara cevap bulmayı amaçlayan büyük ölçekli bir proje. Proje üzerinde 100'e yakın bilim insanı çalışıyor ve 90'a yakın yüksek lisans öğrencisi çalışıyor. Proje 2025 yılı sonunda tamamlandığında “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” da yenilenecek.”

deprem4

''YENİ BİR HATA GELİŞİMİ VAR''

Profesör. Kahramanmaraş'ta incelemeler yaptıklarını belirten Sözbilir, şöyle konuştu: “Son çalışmamızı Kahramanmaraş bölgesinde Narlı civarında gerçekleştirdik. Özellikle 6 Şubat depreminde kırılan ilk parçada iki hendek açtık. aslında ilk kez kırılan yeni bir fay normal şartlarda mevcut bir faydan yararlanarak gelişir ancak bazı durumlarda özellikle çok şiddetli depremlerde bu kırığın hemen güneyindeki Narlı fayındaki toprak hendeklerini tekrar kırabilir. Narlı fayı üzerinde insanlar yaşarken 3 deprem meydana gelmiş, Narlı fayı artık deprem riski yüksek fay sınıfı haline gelmiş olup, bu fayın Sakçagöz fayı, Yesemek fayı ve Hacıpaşa fayı gibi bölümleri bulunmaktadır. Önümüzdeki günlerde hendekleri açacağız. Fayın Türkiye sınırları içerisinde kalan kısmında ne tür bir tehlikenin bulunduğunu ve tehlike düzeyini tespit etmeye çalışacağız.” dedi.

deprem

''Narlı'nın kırılmama ihtimalinin olduğuna inanıyoruz''

Narlı fayı üzerinde yapılan çalışmalarda 3 tarihi deprem tespit edildiğini iddia eden Prof. Narlı fayının gelecekte yırtılma ihtimalinin olabileceğini düşünüyoruz. Narlı fayı kırıldığında 6,7 ​​büyüklüğünde depreme neden olabilir.

deprem3

''SAKÇAGÖZ FAYI İLE BİRLEŞİRSE BU DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ DAHA DA ARTABİLİR''

Profesör. Hasan Sözbilir, Narlı fayının Sakçagöz fayı ile birleşmesi durumunda depremin büyüklüğünün daha da artabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Narlı fayı, Kahramanmaraş-Gaziantep arasında bir bölgede yer alıyor. Her iki ilimizi de etkileme potansiyeli var “Hem Kahramanmaraş hem de Gaziantep deprem riski altında olmaya devam ettiği için depreme hazırlık çalışmalarına hız verilmesi gerekiyor” (DHA)

Bu içerik Evin Özbey tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu