Tıp literatüründe nadir: 10 binde bir görülüyor! Sağlık raporu almaya gitti hayatının şokunu yaşadı
Samsun’da ikamet eden 24 yaşındaki Resul Con, güvenlik görevlisi olabilmek için gerekli belgeleri almak amacıyla kursa kaydoldu. Kursun gerektirdiği sağlık raporunu almak isteyen Resul Con, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitti. Doktorlar, Resul Con’a yapılan testlerde aortun 57 milimetre genişliğinde olduğunu söyledi. Daha sonra Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi İlker Üyesi Hasan Karal tarafından hasta kabul edildi.
Prof. ve aort koarktasyonu (aortta doğuştan darlık) tespit edildi. Daha sonra Resul Con, kalp damar cerrahı Dr. İlker öğretim üyesi Hasan Karal, Dr. Öğretim Üyesi Emrah Ereren, Dr. Öğr. Üyesi Aşkın Kılıç ve Yardımcı Dr. Hastaya, İlayda Danışmanz tarafından yaklaşık 9 saat süren açık kalp ameliyatı uygulandı. Ameliyat başarılı geçti ve hasta hayata tutundu.
“literatürde çok nadir görülen bir hastalık”
Tedavi süreci hakkında bilgi veren Dr. İlker Hasan Karal, şunları söyledi: “Hastamız doğuştan kalp hastası. Karıncıklar arasında delik olması ve 3 yaprakçığı olması gereken ama 2 flep olması gereken kalp kapağı nedeniyle bize geldi. Tetkikler sırasında. , kalpten göğüse giden ara damarda daralma ve incelme tespit ettik.Açık kalp ameliyatı yapmaya karar verdik.Bu zor ameliyatı onun onayıyla gerçekleştirdik.Şikâyet etmemesi ve genç olması stresi arttırdı. Bize sorumluluk düşüyor. Başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuştu. Kalpteki deliği kapattık. Kalpten çıkan ana damarla birlikte aşınmış kapakçığı da değiştirdik. Daralan damarı da bypass ettik. tedavisini tamamladı.
Sahip olduğu hastalık aslında literatürde çok nadir görülen, sıklığı 10 binde 1 olan bir hastalıktır. Biz cerrahlar için çok önemli bir hastalık durumudur. Erken teşhis edilip tedavi edilmeseydi, ana arterin yırtılması ile birlikte yüksek riskli bir ameliyat gerekli olacaktı. Belki hastaneye gidemeyecekti. Bu hastalık beyin kanaması gibi ani ölümlere veya damar yırtılmasına neden olabilir. Gelecekte kalp yetmezliğine neden olabilir ve hastanın yaşam standardını önemli ölçüde azaltabilir. Erken aşamada teşhis edilmesi ve hastanın tedaviyi kabul etmesi ihtimali olabilir” dedi.
“BU TİP HASTALARIN HAYATINDA KOMPLİKASYONLAR OLABİLİR”
Dr., hastanın tedavi edilmemesi durumunda ileriki yaşamında ölümcül risklerin ortaya çıkabileceğini söyledi. Öğretim Üyesi Emrah Ereren, “Hastamızda 6 santimetrelik damar genişlemesi vardı. Bu doğuştan gelen bir rahatsızlık ama biz bunu araştırırken yaptığımız tomografide hastamızın aslında ciddi bir kalp rahatsızlığı olduğunu tespit ettik. İnen aort neredeyse yırtılacak noktaya geldi.Kalbinde de delik olduğu görüldü.Bu tür hastalar genellikle birden fazla seansla, kapalı veya açık yöntemlerle tedavi edilebiliyor.Bu hastalarda bacaklara kan akışı ciddi oranda azalabilir.Yorgunluk ve halsizlikten şikayet edilir.Aynı zamanda üst kısımdaki basıncın keskin bir şekilde artmasına bağlı olarak beyinde ve aortun çıkan kısmında genişleme meydana gelir.Yırtık ve kanama gibi ölümcül riskler .
Ameliyatın tek seansta mı yoksa çift seansta mı yapılacağı konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Yaptığımız meclis toplantısında tüm sorunları bir anda çözeceğimize karar verdik. Hastamızın genişlemiş aort anevrizmasını alıp oraya yapay damar yerleştirmek istiyoruz. Doğumdan itibaren çift kapaklı olan ve yapısı bozulan aort kapağını değiştirdik. Aynı zamanda kalpteki deliği de kapattık. Aynı zamanda işin en zorlu kısmı, hastanın aortasından çıkan en büyük ana arter ile hemen arkasındaki aort arasına, aynı kesiden aynı kesiden koarktasyonu ortadan kaldıracak yapay bir damar yerleştirdik. oturum. Hastamızın durumu oldukça iyi. “Normal şartlar altında bu hastalar, 30’lu yaşların ortalarından sonlarına kadar yaşamı tehdit eden komplikasyonlar yaşayabilir” dedi.