NATO, Soğuk Savaş döneminin Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’nı askıya aldı
Rusya’nın çekilmesinin ardından NATO, Soğuk Savaş döneminden kalma Avrupa’daki Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Anlaşması’nı askıya aldı.
NATO, Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Anlaşması’nı (AKKA) resmen askıya aldığını duyurdu. Bu adım, Rusya’nın Soğuk Savaş dönemi güvenlik anlaşmasından çekilmesinin ardından atıldı.
Merkezi Brüksel’de bulunan NATO şunları söyledi: “Müttefik devletlerin anlaşmaya saygı duyduğu ve Rusya’nın uymadığı bir durum savunulamaz.”
İttifak ayrıca imzacı üyelerinin anlaşmaya katılımlarını dondurduklarını da duyurdu.
NATO, anlaşmayı imzalayan müttefiklerinin “uluslararası hukuk kapsamındaki haklarına uygun olarak AKKA operasyonlarını gerektiği kadar askıya almayı planladıklarını” kaydetti.
Açıklamada, NATO üyelerinin “mevcut güvenlik ortamını ve bunun ittifakın güvenliği üzerindeki etkisini istişare etmeye ve değerlendirmeye” devam edeceği belirtildi.
NATO’nun 31 üyesinin çoğu, Soğuk Savaş’taki rakiplerinin ortak sınırlara veya yakın sınırlara kuvvet yığmasını önlemeyi amaçlayan AKKA’yı Kasım 1990’da imzaladı.
“Güvenlik açısından kabul edilemez”
Moskova bu sabah anlaşmadan çekilme kararını kesinleştirdiğini duyurdu. Bu adım, parlamentonun her iki meclisinin de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından önerilen AKKA’yı kınayan yasa tasarısını onaylamasının ardından geldi. Putin söz konusu tasarıyı imzalayarak bu yılın mayıs ayında yürürlüğe koydu.
Anlaşma, Rusya ve ABD’nin dahil olduğu ve son yıllarda geçerliliğini koruyan Soğuk Savaş dönemi anlaşmalarından biri olarak kabul edildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmadan resmen çekilme sürecinin tamamlandığını duyurdu.
Bakanlık açıklamasında, “Avrupa’da konvansiyonel silah kontrolünün uygulanabilirliğini yeniden sağlamanın yolları konusunda diyalog için kapıyı açık bıraktık. Ancak rakiplerimiz bu fırsattan yararlanmadı.” dedi. dedi.
Ukrayna’daki gelişmeleri ve NATO’nun son dönemdeki genişlemesini gerekçe olarak gösteren bakanlık, anlaşmanın “resmi olarak sürdürülmesinin” bile “Rusya’nın temel güvenlik çıkarları açısından kabul edilemez” olduğunu kaydetti.
Rusya, Şubat 2022’de Ukrayna’ya savaş ilan ettikten sonra, NATO üyesi Polonya, Slovakya, Romanya ve Macaristan ile de komşu olan komşu ülkeye yüz binlerce Rus askerini gönderdi.
Moskova, 2007 yılında bu anlaşmaya katılımını askıya aldı ve 2015 yılında tamamen çekilme niyetini açıkladı.
Rusya, nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmadan çekildi
Geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Putin, Kapsamlı Nükleer Test Yasaklama Anlaşması’nın (CTBT) onaylanmasını yürürlükten kaldıran yasayı imzaladı.
Putin, bu adımın nükleer test yasağını imzalayan ancak onaylamayan ABD’nin pozisyonunu “yansıtacağını” söyledi.
Rusya parlamentosunun her iki meclisi de geçen ay Moskova’nın tasarıyı onaylamasının iptal edilmesi yönünde oy kullandı.
1996 yılında kabul edilen CTBT, dünyanın herhangi bir yerindeki tüm nükleer patlamaları yasaklıyor ancak anlaşma hiçbir zaman tam olarak uygulanmadı.